Telenovela „Autostrada Iaşi-Tg.Mureş“ va mai rula cel puţin un deceniu

Cine mai înţelege când va avea Iaşul autostradă şi care va fi direcţia sa?

miercuri, 04 decembrie 2013, 02:50
3 MIN
 Cine mai înţelege când va avea Iaşul autostradă şi care va fi direcţia sa?

Ieşenii mai au de aşteptat cel puţin zece ani pentru a merge până la Buda­pesta pe autostradă, mergând spre vest, nu spre sud. Prim-ministrul Victor Ponta a prezentat ieri priorităţile Guvernului în domeniul construcţiei de autostrăzi. Con­form proiectului guvernamental, prima conexiune a Iaşului pe o autostradă ar urma să fie spre Roman şi Bacău. Pentru trecerea Carpaţilor se prevede construirea unui segment de autostradă pe ruta Bacău-Braşov. Într-un scenariu optimist, realizarea legăturii dintre Târgu Neamţ şi Târgu Mureş ar urma să fie realizată în jurul anului 2022. „După mine, este o mare victorie. PSD Iaşi s-a dat la fund în privinţa autostrăzii. După ce am bătut cu pumnul în masă la comisia de buget, iar preşedintele PNL a afirmat că şi li­beralii au un cuvânt de spus, s-a revenit. Autostrada se va realiza“, a declarat de­putatul liberal Relu Fenechiu.

CITIŢI Strategia completă de construcţie a autostrăzilor până în 2018

Concret, în ianuarie anul viitor ar urma să înceapă procedurile de licitaţie pentru construirea tronsonului Turda-Târgu Mureş. Tot anul viitor ar urma să fie refăcut studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ, în ve­derea reducerii costurilor prognozate. Finanţarea studiilor ar urma să se facă din fondurile alocate deja României în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007-2013. În 2015 ar uma să înceapă efectiv lucrările pe tronsonul Ungheni-Iaşi-Roman-Târgu Neamţ, cu o ramură spre sud, până la Bacău, în baza fondurilor de coeziune alocate României în exerciţiul bugetar european 2014-2020.

În paralel va fi realizată o auto­stradă Bacău-Braşov-Sibiu. Costurile ar urma să fie asigurate din fonduri de dezvoltare regională, în valoare de 1,8 miliarde euro. Realizarea legăturii între Târgu Mureş şi Târgu Neamţ este prevăzută pentru orizontul anului 2022. Nu este însă la fel de clar de unde ar urma să vină şi banii. „Construcţia va fi făcută probabil în perioada 2020-2025. Banii vor veni din fonduri bugetare, respectiv acciza pe com­bustibil şi/sau fonduri europene“, a precizat Fenechiu.

Acesta susţine că Iaşul ar urma să primească şi fonduri guvernamentale pentru Aeroport. „Până la sfârşitul anului se vor aloca 4 milioane euro din fondul de rezervă. Urmează ca miercuri să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă privind sprijinirea a trei aeroporturi regionale, Iaşi, Cluj şi Bacău. Pe această filieră se vor aloca încă 16 milioane euro“, susţine deputatul liberal.

Acum zece zile, primarul Nichita anunţa ceva din programul de autostrăzi al Guvernului, prezentând graficele pentru realizarea autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş. Tot atunci el spunea şi de intenţia premierului de a da bani pentru aeroportul din Iaşi şi pentru Spitalul Regional de Urgenţe. El cerea liberalilor să renunţe la critici şi lăsa să se înţeleagă că ei protestează doar pentru ca să spună mai târziu că au avut un rol deosebit în alocarea fondurilor. În cursul zilei de luni, preşedintele Con­siliului Ju­de­ţean, Cristian Adomniţei, şi-a exprimat dubiile cu privire la posibilitatea unei alo­cări financiare din partea Guvernului pentru Aeroport. „Oricine poate promite. Între­barea e simplă: unde scrie?“, a spus Adomniţei.

Comentarii