Creditul Iaşului pentru autobuze noi va fi pe 7 ani. Se reduc costurile cu dobânzile

luni, 31 octombrie 2016, 02:56
2 MIN
 Creditul Iaşului pentru autobuze noi va fi pe 7 ani. Se reduc costurile cu dobânzile

Primarul crede vă se vor putea cumpăra circa 85 de autobuze. „Şi CTP îşi poate permite să ceară credite. A început să fie căutată de bănci“, mai spune Mihai Chirica 

Autobuzele cumpărate din creditul BERD ar putea ajunge la Iaşi în prima jumătate a anului viitor. Reprezentanţii municipalităţii s-au întâlnit vineri cu oficiali ai Băncii Europene pentru Recons­trucţie şi Dezvoltare, pentru o nouă rundă de discuţii. Împrumutul urmează să fie contractat în lei, primarul Mihai Chirica argumentând că această variantă ar permite reducerea costurilor de creditare. „Un credit în lei poate fi controlat mai bine. Nu mai avem grijă cu riscul de curs valutar, care a însemnat la alte credite scumpirea lor cu 1-1,5%. Luăm creditul în lei, cumpărăm în lei şi vom rambursa tot în lei“, a declarat primarul.

Discuţiile pe marginea contractării creditului BERD au început în februarie, oficialii PNL acuzând municipalitatea că îndatorează Iaşul în loc să apeleze la fonduri europene pentru achiziţionarea de mijloace de transport în comun noi. Iniţial, se stabilise ca împrumutul să aibă o maturitate de 12 ani, inclusiv o perioadă de graţie de doi ani, în care nu se achitau rate. Primarul a precizat însă ieri că se va apela la un alt montaj financiar. Creditul urmează să fie încheiat pe o durată de doar 7 ani, fără perioadă de graţie. Acestea ar permite reducerea costurilor cu dobânzile.

Creditul, în valoare echivalentă a 15 milioane de euro, ar ajunge, conform aprecierii primarului, pentru achiziţionarea a 84 sau 85 de autobuze noi. „Contractul de creditare ar pu­tea fi semnat la sfârşitul lunii noiembrie. În aceste condiţii, în al doilea trimestru al anului viitor ar putea începe să vină şi autobuzele. Un număr de 85 de autobuze nu rezolvă problema, dar şi Compania de Transport Public îşi poate permite să ceară credite pentru modernizarea parcului auto. CTP este bancabilă, a început să fie căutată de bănci“, a precizat Chirica.

Comentarii