Cumpărături pentru masa de Paşte puteţi face la Târgul din Centru (GALERIE FOTO)

miercuri, 01 mai 2013, 01:50
5 MIN
 Cumpărături pentru masa de Paşte puteţi face la Târgul din Centru (GALERIE FOTO)

La standurile comercianţilor de pe Ştefan cel Mare sunt produse de post sau de „dulce“, dar şi lucrări de artizanat realizate de meşteri populari.

Ieşenii pot face o parte din cumpărăturile pentru masa de Paşte la târgul deschis publicului pe bulevardul Ştefan cel Mare până sâmbătă la prânz. La standurile comercianţilor predomină preparatele din carne, brânzeturile sau cozonacii, dar se găsesc şi produse care pot fi consumate în zilele de post care au mai rămas, precum compoturi, dulceţuri ori zacuscă. Preparatele din carne, cum ar fi slănina, cârnaţii, caltaboşii, costiţa, muşchii, pastrama, guşa, toba sau drobul au preţuri cuprinse între 13 lei şi 35 lei pe kilogram. Brânza de vacă se vinde cu 13 lei, 14 lei, respectiv cu 15 lei kilogramul, caşul de oaie şi de capră cu 20 lei, respectiv 25 lei kilogramul, în timp ce caşcavalul de casă, cu 30 lei kilogramul. Vizitatorii sunt ademeniţi, de asemenea, cu produse de patiserie şi cofetărie. De exemplu, la standul familiei Aloman, care deţine o cofetărie în Ploieşti, se vând plăcinte cu varză, mere, brânză dulce, brânză sărată, nucă, dovleac şi mac, fursecuri, salam de biscuţi, sărăţele, halva, halviţă, ciubucuri, bomboane fondante, ciocolată de casă, turtă dulce, nuga, şerbet şi dulceaţă de trandafiri. „Avem produse de post şi de «dulce», naturale, unele dintre ele făcute chiar de mine, cum ar fi biluţele cu vişine, salamul de biscuiţi, fursecurile sau biscuiţii şpriţaţi. Chiar şi la cozonac am ajutat-o pe mama. De vreo 2-3 ani îm început să merg cu mama la târgurile din ţară, cel mai mult în Bucureşti, şi îmi face plăcere să o ajut“, a explicat serios Victor Aloman, un puşti în vârstă de 10 ani. Pentru bunătăţurile menţionate, preţurile sunt cuprinse între 2,5 lei şi 6 lei pentru suta de grame, în timp ce kilogramul de cozonac ajunge la 25 lei. Specialităţi dulci pot fi achiziţionate şi de la standurile apicultorilor sau distribuitorilor de produse apicole. Pe lângă mierea de albine tradiţională, din floare de tei, de salcâm sau de polifloră, se găsesc şi sortimente mai puţin întâlnite: de rapiţă, cătină, zmeură, coriandru, eucalipt, castane sau levănţică. Mierea de rapiţă şi cea de zmeură costă, de exemplu, 14 lei (un borcănel de 375 de grame), în timp ce sortimentele din import – de eucalipt, levănţică şi castane – se vând cu 20 de lei (un borcănel de 320 de grame). 20 de lei costă şi mierea de albine cu alune de pădure, migdale, fructe goji, merişoare, miez de nucă, nucă măcinată sau scorţişoară.

„Păpuşile“ din pănuşi de porumb, vase din bostănei şi împletituri din sfoară

GALERIE FOTO I

Ieşenii pot cumpăra de la Târgul de Paşte nu doar produse alimentare, ci şi diverse obiecte lucrate manual de către meşteri populari sau artizani, ce pot fi oferite drept cadouri în această perioadă. De exemplu, meşterul popular Ana Grunzu din Tomeşti este prezentă cu obiecte decorative realizate din pănuşi de porumb, bostănei şi împletituri din sfoară. Cu migală, a reprodus în miniatură ţărani din satul natal ori scene din povestea „Punguţa cu doi bani“ de Ion Creangă, folosind doar materiale naturale. „În satul natal (Horodniceni, judeţul Suceava – n.r.), unde mi-a rămas sufletul, am găsit ideile. După o perioadă de 30 de ani, eu am adunat în minte toate amintirile şi le-am pus în practică. Mi-a rămas întipărit tot ce am văzut frumos legat de tradiţii şi am început să lucrez de prin 2000. Eu pun preţ pe orice lucru găsit în natură, chiar şi pe o ghindă sau pe o coajă de alună, şi nu fac lucruri în serie mare, ci din plăcere. De fiecare dată inventez noi şi noi modele, încercând să nu alunec în kitsch“, a subliniat Ana Grunzu. „Păpuşile“ confecţionate din pănuşi de porumb, care ilustrează flăcăi şi fete la joc ori moşnegi şi babe muncind în gospodărie, pot fi cumpărate cu 5 lei, 10 lei şi 25 de lei. Vasele decorative din bostănei şi împletituri din sfoară, care pot fi folosite îndeosebi ca vaze pentru flori nemuritoare, se vând cu 10 lei, 20 lei şi 30 lei.

Poşete din in, bumbac şi dantelă

GALERIE FOTO II

Standul meşterului popular Lilian Toderaşcu atrage privirile datorită coşurilor de toate mărimile împletite din nuiele. Cele mai valoroase sunt realizate sub formă de lebădă şi costă 220 lei. „De 25 de ani profesez meşteşugul ăsta şi de-abia acum am făcut aşa ceva. Nu că nu m-am mai gândit, dar trebuie să acumulezi experienţă, pe care să o îmbini cu tehnica, pentru a face un lucru mai de măiestrie. Chiar a fost un test de măiestrie“, a mărtursit Lilian Toderaşcu. Domnişoarele şi doamnele se opresc mai ales la standul Lilianei Răşcanu, pentru a admira sau cumpăra poşete confecţionate din in, bumbac şi dantelă, cercei, brăţări, coliere, papioane sau broşe. Pentru genţi, preţurile variază între 35 şi 80 de lei, iar cele mai multe dintre bijuterii costă 15 lei, 20 lei şi 25 lei. „Cel mai bine se vând brăţările casual, în culori mai neutre, şi gentuţele, pentru că au şi utilitate. Bijuteriile pentru care am folosit pene, fiind mai excentrice, deci mai greu de purtat pentru că trebuie să ai o anumită atitudine, sunt mai puţin căutate. De inspirat, nu mă inspir de nicăieri, încerc să fac chestii originale pe cât posibil. De exemplu, mie nu-mi plac papioanele pe care le poartă acum fetele, pentru că sunt bărbăteşti. Am încercat să le fac o alternativă feminină, din dantelă“, a menţionat Liliana Răşcanu.
 

Comentarii