Dan Brown, intre adoratia fanilor si infernul criticilor

marți, 28 mai 2013, 01:50
2 MIN
 Dan Brown, intre adoratia fanilor si infernul criticilor

Noua productie a lui Dan Brown, Inferno, va fi, cu siguranta, cartea anului in ceea ce priveste vinzarile, dar asta nu i-a impiedicat pe critici sa „o faca bucati“.

Doar in prima saptamina in librarii, dupa lansarea de pe 14 mai, Inferno a urcat pe primul loc in topuri. Tiparit in 4 milioane de exemplare numai in SUA, romanul a devenit imediat un „hit“ pe Amazon, desi n-a reusit sa intre si pe lista de bestselleruri din „The New York Times“. In Anglia, au fost epuizate deja 228.961 de exemplare, iar in Franta, unde Inferno a fost lansat pe 23 mai, Editura J.C. Lattès spera sa vinda 1,5 milioane de exemplare.

Este limpede ca fanii lui Robert Langdon si ai marilor conspiratii oculte inca il iubesc pe Dan Brown. Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre critici care, mai ales in Marea Britanie, s-au delectat din a face praf si pulbere noul hit brownian.

„Ca stilist, Dan Brown devine tot mai bun: inainte era groaznic, acum e doar foarte slab“, scrie Jake Kerridge in „Daily Telegraph“. „Credeam ca Dan Brown scrie doar prost. Acum, dupa ce am citit cea mai recenta versiune a thrillerului sau apocaliptic, pe care il tot rescrie la citiva ani, il suspectez ca este si nebun”, opineaza Peter Conrad in „The Observer“. „Academia de la Hogwarts, comparata cu mintea lui Brown, este un loc curat, luminos si extrem de lucid.“

Din fruntea topurilor, Dan Brown isi permite sa priveasca aceste cronici cu calm si putina tristete. El a declarat postului „BBC“ ca are impresia ca primeste cele mai rele cronici in Marea Britanie, unde „pare a exista un sport national ce presupune lovirea mea“. „Desigur, as vrea ca tuturor sa le placa ce scriu. Desigur, ma dor aceste critici. Dar am invatat ca acceptarea si aprecierea universala sint un scop nerealist“, spune Dan Brown. „Cel mai bine este sa tragi obloanele, sa scrii cartea pe care ai vrea tu sa o citesti si sa speri ca altii iti impartasesc gusturile. E atit de simplu!“ (Dragos COJOCARU)

Comentarii