De la Tăriceanu la Capatos, via Stockholm

joi, 11 septembrie 2014, 01:50
3 MIN
 De la Tăriceanu la Capatos, via Stockholm

Cu Băsescu plimbându-şi nepoata prin parc, sindromul Stockholm scrie pe băieţii de la Antene

Traian Băsescu bănuieşte că Dan Voiculescu se ascunde în spatele suspendării propuse de Tăriceanu. Şi, mai mult ca sigur, nu se înşeală. Poate că ideea nu s-a născut într-o cămăruţă de la Rahova, dar demersul poartă pecetea Antena 3. Şi, deşi, după rezervele exprimate de liderii PSD, toată lumea râde de Tăriceanu, ideea nu e musai una rea. În primul rând că toată lumea râdea de Tăriceanu şi până acum. Băieţii de la Grivco au ales ca mandatar personajul cu cel mai scăzut simţ al ridicolului. În al doilea rând, candidat la Preşedinţie, Tăriceanu s-a bucurat în ultima săptămâna de o mediatizare de care n-a mai avut parte de prin 2007, când semna "bileţele roz". A fost mereu un personaj secundar, şi când era premier sau preşedinte de partid. Nu în ultimul rând, dar poate cel mai important, pentru gaşca de la Grivco suspendarea preşedintelui reprezintă ultimul cartuş înaintea capitulării. Că ţeava pistolului stă îndreptată spre propria ţeastă – fapt înţeles de PSD – este doar consecinţa disperării. Cineva trebuie să moară. E acum ori niciodată! Dacă Traian Băsescu îşi încheie mandatul la termen, "instituţia" Antena3 pierde definitiv războiul. Când marinarul va andoca, după zece ani de pribegie pe mare, singurul vapor mai acătării din larg, piraţii îşi vor pierde raţiunea propriei lor existenţe. Trei încercări de a prelua controlul corabiei (un scrutin prezidenţial şi două suspendări), 7,4 milioane de mateloţi entuziaşti, şi un singur învingător? Piratul şef ajuns după gratii? E o umilinţă pe care Gâdea, Badea şi cei asemeni lor n-o vor digera niciodată. O muncă de aproape un deceniu se va duce pe apa sâmbetei lăsând în urmă doar sentimentul ratării.

Dacă demersul suspendării eşuează, din 21 decembrie scăpăm, la pachet, de Traian Băsescu şi Antena3. Primul iese din scenă necrozat, dar, de bine de rău, cu seninătatea comandantului care a reuşit să aducă vasul la ţărm. Ceilalţi îşi încheie misiunea cu o singură realizare de traseu – efemera victorie a USL la alegerile parlamentare din 2012. Ponta la Cotroceni? Sincer, nu-i prea interesează. Liderul PSD va sări în altă barcă la prima ocazie, iar băieţii de la Grivco s-au resemnat cu ideea. De asta au şi inventat candidatura lui Tăriceanu, după modelul Diaconu la europarlamentare. Pentru a rămâne, după alegeri, cu un nebun pe tabla de şah de 7-8% pe care să-l controleze doar ei. Dar atunci, oricum nu va mai conta nimic. Fără Băsescu la butoane, le va fi lehamite să mai altoiască pe cineva. Şi, la o adică, pe cine să distrugi? Pe Ponta, pe Iohannis? Pe ăştia îi dărâmă şi un post local de televiziune.

Cu Băsescu plimbându-şi nepoata prin parc, sindromul Stockholm scrie pe băieţii de la Antene. O să li se facă un dor de dictator… Sigur, îl vor mai lovi pe ici pe colo până prin vara lui 2015 pentru ca apoi să-şi lase ratingul şi destinul în voia lui Capatos.

Comentarii