Dezbateri pe reţelele sociale: au acţionat Salvarea şi Descarcerarea prea greoi, la Granit?

sâmbătă, 25 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Dezbateri pe reţelele sociale: au acţionat Salvarea şi Descarcerarea prea greoi, la Granit?

„Din punctul nostru de vedere, în privinţa numărului de kilometri şi de reacţie, se încadrează în norme“, spun oficialii ISU Iaşi.

Accidentul din intersecţia de la Granit de miercuri noaptea a provocat controverse printre ieşeni privind posibilitatea salvării tânărului mort între fiarele contorsionate ale maşinii. O parte dintre aceştia s-au arătat revoltaţi că tânărul prins în maşina făcută zob ar fi fost scos cu întârziere de serviciul de descarcerare. Aceştia se întrebau dacă o intervenţie mai rapidă nu ar fi crescut şansele de supravieţuire. În imaginile puse la dispoziţie de către Poliţia Locală, de la impactul între autotu­risme şi până la intervenţia propriu-zisă a pompie­rilor au trecut 17 minute. În acest timp, tânărului i s-a scurs aproape tot sângele prin răni. În filmarea care a surprins accidentul se vede cum, la ora 23.22, Lucian Vieriu, care se afla împreună cu iubita lui, Alexandra Viliche, în autoturismul Toyota Auris, opreşte la semaforul din intersecţie, venind dinspre Bucium. După 14 secunde, adică la 23.22 şi 34 de secunde, Vieriu pleacă de pe loc, iar din spate, cealaltă Toyota se înfige cu peste 150 de kilometri la oră în maşina lor, o împinge într-un taxi, iar maşina avocatului îşi continuă drumul încă 180 metri, până se loveşte de un copac. După trei minute, adică la ora 23.25 şi 50 de secunde, apare o maşină de la Poliţia Locală, iar unul dintre agenţi se dă jos şi încearcă să dirijeze circulaţia, în timp ce un altul alungă trecătorii curioşi de lângă autoturismul în care agonizau cei doi. După zece minute de la producerea accidentului, adică la ora 23.32, apare în sfârşit o ambulanţă, iar echipajul încearcă să scoată mai întâi tânăra aflată lângă şofer. Tânăra este scoasă după cinci minute, şi este pusă pe o targă. La câteva secunde după ce este scoasă fata din maşină, apare o autospecială cu pompierii de la descarcerare, iar aceştia încep propriu-zis să lucreze la descarcerare după două minute, timp în care şi-au pregătit utilajele şi sculele. 

Efectiv, pompierii au început să descarcereze la 17 minute după producerea accidentului. Repre­zen­tanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi au precizat că timpul de la efectuarea apelului de ajutor şi drumul până în Bularga a durat zece minute. „Apelul prin 112 a fost la 23.24 şi 49 de secunde, redirecţionat către noi la 23.26, plecarea din unitate a fost la 23.30, şi au ajuns la destinaţie la 23.35. Dacă momentul producerii accidentului a fost la 23.22, este puţin probabil ca în acelaşi moment trecătorii să se dezmeticească şi să sune la 23.24. Din punctul nostru de vedere, în privinţa numărului de kilometri şi de reacţie, se încadrează în norme“, a precizat Silvia Spiridon, din cadrul ISU Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii