Din popor: de azi nu mai cântă nici cucul şi nici privighetoarea

Creştinii celebrează astăzi sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, una de care se leagă multe tradiţii.

joi, 29 iunie 2017, 01:50
1 MIN
 Din popor: de azi nu mai cântă nici cucul şi nici privighetoarea

Creştinii ortodocşi celebrează astăzi sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Aceştia sunt celebraţi în aceeaşi zi, 29 iunie, deoarece amândoi s-au săvârşit la Roma, din porunca împăratului de atunci, Nero, ca martiri pentru creştinism. 

Dacă Petru a murit fiind răstignit cu capul în jos, lui Pavel i s-a tăiat capul. Moaştele acestora au fost puse şi păstrate împreună, iar ziua de 29 iunie aminteşte acest martiraj al lor. Există şi o serie de sărbători care marchează această celebrare. Se spune că ziua care precede sărbătoarea Apostolilor este dedicată unor spirite ale cerului care, în ajunul praznicului, umblă libere prin lume, pedepsindu-i pe cei care nu dorm în casă.

Ca protecţie împotriva acestora, oamenii poartă la ei usturoi şi pelin. Mai mult, o altă tradiţie spune că persoanelor care ţin post negru în ajunul sărbătorii li se va împlini o dorinţă importantă până la Buna Vestire. Tot de ziua sfinţilor există o tradiţie care spune că, din acest moment, cucul şi privighetoarea nu mai cântă până pe 25 martie, la sărbătoarea Bunei Vestiri.

 

  

Comentarii