De Business

Punem punctul pe știi

Dobânzile bancare gâtuie serios activitatea ASAM SA

marți, 26 mai 2015, 01:50
2 MIN
 Dobânzile bancare gâtuie serios activitatea ASAM SA

Firma soţilor Tereza şi Ioan Prisăcaru a raportat afaceri cu 6,5% mai mici faţă de cele programate şi un profit mai redus cu 94% faţă de cât se aştepta.

Fosta Întreprindere de Piese Auto Iaşi, deţinută de soţii Tereza şi Ioan Prisăcaru, a obţinut în 2014 un profit de doar 6% din cât era planificat. Mai mult decât atât, conducerea societăţii ASAM SA a precizat într-un raport că anul trecut a întâmpinat probleme cu lichidităţile. „Creşterea de preţuri la materiile prime, materiale, energie, combustibili, apă cât şi nivelul ridicat al dobânzilor bancare pentru credite fac ca nivelul lichidităţilor firmei să nu aibă un flux constant, ceea ce impune o serie de decizii la nivelul întregii politici de dezvoltare a firme”, a indicat conducerea societăţii ASAM SA în raportul anual transmis către RASDAQ.

Deşi în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC) conducerea firmei planifica atingerea unei cifre de afaceri de 57,3 milioane de lei, ASAM a realizat 93,5% din acest indicator, respectiv 53,6 milioane de lei. În schimb, deşi la capitolul profit în BVC era stabilit un target de 2,2 milioane de lei, la finele lui 2014 s-a obţinut doar 6%, aproape 140.000 lei. În ultima şedinţă a acţionarilor, cea în care s-a validat raportul anual, nu a fost luată o decizie privind alocarea profitului. În ultimii trei ani firma ASAM SA nu a acordat dividende. În prezent, aproape 92% din produsele realizate de societatea deţinută de soţii Prisăcaru sunt valorificate pe piaţa internă, iar conducerea societăţii intenţionează în 2015 extinderea liniilor de producţie actuale.

„În cursul anului 2014 s-a urmărit extinderea domeniului de activitate al firmei prin asimilarea unor repere diverse destinate domeniului auto, lărgirea portofoliului de piese de schimb destinate industriei constructoare de maşini şi a tractoarelor, precum şi asimilarea unor produse turnate, forjate şi prelucrate mecanic. Comparativ cu anul precedent se aşteaptă o creştere a veniturilor din vânzarea produselor pentru material rulant, auto şi tractoare, grupe de produse pentru fabricarea cărora se doreşte extinderea liniilor de producţie actuale”, potrivit raportului citat.

 

 

Comentarii