Elevi de la ţară vor avea ocazia să vină la Iaşi pe banii colegilor din municipiu

Inspectoratul Şcolar a iniţiat un proiect menit să faciliteze accesul elevilor din mediul rural la evenimente culturale susţine în Iaşi.

joi, 30 mai 2013, 01:50
2 MIN
 Elevi de la ţară vor avea ocazia să vină la Iaşi pe banii colegilor din municipiu

Inspectoratul Şcolar va susţine în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei un proiect menit să-i aducă împreună pe elevii din rural şi pe cei din oraş, pentru a se cunoaşte şi a se bucura de evenimente culturale. Proiectul se va desfăşura sub genericul „Paşi de copil în Iaşii marilor zidiri”, adresându-se unui număr de peste 1000 de elevi, din 48 de unităţi şcolare.

Aceştia vor avea prilejul să participe la activităţile programate în cadrul primei ediţii a Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii, ce se va desfăşura la Palatul Copiilor şi în parcul Voievozilor, în perioada 15-20 iunie. Pe durata celor 6 zile de festival, peste 400 de elevi din 24 de şcoli de la ţară, din localităţi precum Ciorteşti, Dagâţa, Moşna, Trifeşti, Româneşti ori Plugari vor fi oaspeţi în alte 24 de şcoli din municipiu. Colegii cum ar fi „C. Negruzzi”, Naţional, „E. Racoviţă”, „M. Eminescu” sau „G. Ibrăileanu”, şcoli gimnaziale precum „B.P. Hasdeu”, „O. Cazimir”, „T. Maiorescu” ori „Şt. Bârsănescu” vor suporta pentru câte un grup de 18 elevi din rural costurile unei excursii de o zi în Iaşi. În baza unui parteneriat, fiecare unitate va asigura cheltuielile de transport, accesul gratuit la Muzeul Unirii şi la Bojdeucă, dulciuri, masa de prânz şi apă. Totodată, şcolile gazdă vor dărui fiecărui elev venit în vizită câte 2 cărţi, precum şi pliante despre Iaşi. Elevii din rural au fost selectaţi din clasele a V-a, a VII-a şi a VII-a, în baza rezultatelor obţinute la învăţătură şi a implicării în diferite proiecte. Faptul că se vor întâlni cu autori cunoscuţi de carte pentru copii, că vor participa la ateliere de creaţie şi spectacole sau că vor vizita câteva muzee, Parcul Copou, Universitatea „Al.I. Cuza” şi Mitropolia Moldovei constituie o formă de premiere. „O motivaţie personală, pedagogică pe care am avut-o a fost aceea că, la finalul săptămânii destinate «Şcolii Altfel», să spunem generic, analizând toate rezultatele, sigur că am constatat multitudinea de activităţi şi de oportunităţi pe care le-au avut şcolile din mediul urban, dar încercarea şi inventivitatea şcolilor de rural de a face ceva, fără a putea ieşi foarte mult din spaţiul satului. Şi mi-am spus că trebuie făcut ceva şi la anul vom avea în atenţie parteneriate, sponsorizări, pentru ca în acea săptămână să se poată veni mai mult spre Iaşi. E păcat ca rezerva culturală a Iaşului să nu fie explorată măcar de cei din judeţul Iaşi, încât apariţia festivalului a fost, din punctul nostru de vedere, un context foarte bun”, a subliniat Camelia Gavrilă, şefa IŞJ.

 

 

Comentarii