De Business

Punem punctul pe știi

Firmele din construcţii, comerţ şi transport, campioane la munca la negru

Cei mai mulţi angajatori au fost sancţionaţi în luna martie, iar în ianuarie cei mai puţini.

sâmbătă, 18 iunie 2016, 01:50
3 MIN
 Firmele din construcţii, comerţ şi transport, campioane la munca la negru

Munca fără forme legale a scos din buzunarele patronilor care eludau legea suma de 60.000 lei în decurs de doar câteva zile. În prima decadă a acestei luni, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a desfăşurat 50 de acţiuni de control pentru depistatea angajatorilor care practică munca la negru, fiind descoperiţi 3 patroni în această situaţie. În cazul acestora s-au găsit 6 persoane care munceau fără ca angajatorul să le fi încheiat contracte individuale de muncă.

Pentru fiecare persoană depistată că munceşte la negru, inspectorii de muncă au acordat patronilor amenzi contravenţionale de 10.000 lei. Concomitent, alţi 21 de angajatori au mai fost sancţionaţi contravenţional pentru alte abateri de la legislaţia muncii, valoarea amenzilor totale acordate fiind de 11.000 lei, şi au fost dispuse 150 de măsuri obligatorii de remediat. În afara muncii la negru, ITM a descoperit şi cazuri când angajatorii nu respectau programul de lucru şi de odihnă al salariaţilor. În alte cazuri, au existat probleme privind transmiterea datelor în registrul general de evidenţă al salariaţilor. La unii angajatori s-au mai descoperit probleme în întocmirea regulamentelor interne sau a documentelor din dosarele personale ale salariaţilor.

În alte cazuri, ITM a constatat la unii angajatori neîndeplinirea unor măsuri din procesele verbale anterioare. În primele cinci luni ale acestui an, peste 60 de persoane care munceau la negru au fost descoperite de reprezentanţii instituţiei de resort. Cei mai mulţi angajatori au fost sancţionaţi în luna martie, 22 la număr, iar în ianuarie cei mai puţini, doar 4 agenţi economici. Firmele din domeniul construcţiilor rezidenţiale, ce ce practică comerţul cu amănuntul, din domeniul transportului de persoane şi cele de asigură servicii de pază au fost prinse cu cei mai mulţi lucrători fără forme legale. SC Madimar Treand SRL Pârcovaci, Lita Alemar SRL Războieni şi Edeea Construct SRL Holboca au fost depistate fiecare cu câte trei persoane fără formele legale de angajare. Şi dealerul mărcii „Suzuki” din Iaşi, SC Doly SRL, a fost depistat în luna martie a acestui an de inspectorii de muncă cu o persoană care muncea fără a avea actele cerute de lege. Valoarea totală a amenzilor acordate în astfel de cazuri depăşeşte suma de 600.000 lei. De la finele lunii mai, ITM a declanşat şi o acţiune de informare a persoanelor fizice beneficiare a lucrărilor de construcţii în regie proprie pentru descurajarea muncii ilicite.

De asemenea, beneficiari direcţi ai acţiunii nu sunt doar angajatorii ci şi muncitorii din sectorul construcţiilor. Inspectorii de muncă vor promova respectarea condiţiilor, a securităţii şi sănătăţii în muncă, respectiv pentru întocmirea formelor legale de angajare. „Acţiunea de informare se va desfăşura în principal prin deplarea inspectorilor de muncă în teren, identificarea şantierelor de construcţii a unor locuinţe individuale în regie proprie, informarea directă prin discuţii cu lucrătorii şi cu beneficiarii lucrărilor, precum şi prin distribuirea unor materiale informative şi ale unor formulare de contract individual de muncă. Acţiunea de informare prin vizite în teren se va încheia la data de 29 iulie 2016, rezultatele acesteia urmând să fie făcute publice la acel moment. După această dată, în perioada 1 august – 14 octombrie 2016, vizitele de inspecţie pentru depistarea şi combaterea muncii nedeclarate şi a muncii fără forme legale vor viza inclusiv şantierele de construcţii a unor locuinţe individuale în regie proprie, indentificate în cadrul acţiunii de informare”, a declarat anterior George Albulescu, inspectorul-şef ITM. 

 

 

Comentarii