(FOTO) Poetă din Iaşi, autoare a trei manuale despre discursul public în Kuweit

vineri, 28 iulie 2017, 08:48
3 MIN

Alina Tacu este cunoscută în ţară mai mult ca profesoara care predă engleză ofiţerilor din Armata kuweitiană. În prezent are publicate şase cărţi de versuri şi proză, trei manuale şi se pregăteşte pentru a-l treilea volum de versuri, pe care îl va scoate la începutul anul viitor. Ba mai mult, a reuşit performanţa să fie directorul ariei 36, adică preşedinte a cinci cluburi din cadrul Toastmasters, cel mai cunoscut curs de discurs public şi leadership din lume. Acolo are în jur de 100 de persoane sub supraveghere şi evaluare. 

Alina este singura româncă care a reuşit să lucreze în Forţele Armate ale lumii arabe şi să predea la Şcoala de Limbi a Ministerului Apărării Naţionale din Kuweit, la o bază militară aflată în afara oraşului. Acum 10 ani, când a ajuns acolo, a predat engleza copiilor de şeici. Apoi viaţa ei a luat o întorsătură de film. „Anul acesta am început să predau şi ofiţerilor din Forţele Speciale Aeriene, mereu am alţi studenţi, iar acest lucru este bun pentru că nu ajungi să te plictiseşti. La Toastmaster, anul acesta trebuie să mai fac încă un club şi e greu să aduci oameni care sunt pasionaţi de lucrul acesta. Singurul profit este cel de dezvoltare profesională, scapi de inhibiţii, frica de a vorbi în public, eşti mai articulat, încrezător în tine. Anul acesta am scris trei manuale, unul de comunicare, unul de discurs public şi unul de conversaţie. Aceste manuale se vor folosi de către profesori la cursuri, peste tot în Kuweit“, explică Alina Tacu. Când a plecat din ţară, lucra ca asistent universitar la Universitatea Al. I. Cuza şi mărturiseşte că era foarte nemotivată cu banii. Ca să se descurce făcea traduceri legalizate. Acum, poeta ieşeancă este la propriu angajată în lupta antitero, deoarece cu engleza pe care o învaţă de la ea, militarii trebuie să se descurce în misiuni.

Viaţa în Kuweit este una scumpă, deoarece numai o chirie costă 280 de dinari, adică aproape 3.000 de lei, în banii noştri. Însă un plin la maşină o costă 5 dinari, adică 50 de lei. Dar salariile sunt altele acolo. „În Kuweit începe să se dezvolte cultura. Până acum erau doar petrol, blocuri şi mall-uri. E prima dată când văd piese de teatru, concerte, lansări de carte. Faţă de cum era acum 10 ani, când am ajuns aici, acum s-a schimbat dinamica. Există viaţă culturală în Kuweit!“, spune încântată Alina. Recent a devenit cunoscută în toată ţara respectivă deoarece a scris versurile unui cântec naţional. A primit o distincţie de la Ministerul Culturii şi a fost prezentă la lansare în prezenţa emirului şi a întregului divan. Muzica a fost scrisă de celebrul tenor din Orient, Rahmani, iar versiunea în arabă a fost scrisă de poetul lor naţional Badr Borsali. „Când s-a înregistrat am stat în studio patru ore cu ei. În februarie, de ziua naţională, acest cântec va fi la radio, cântat în şcoli, în instituţii… Am scris aceste versuri în trei zile, iar Rahmani mi-a zis că nu putea un kuweitian să scrie mai bine. Acum mi-a propus să mai scriu versurile unui cântec, despre toleranţă. Pregătesc şi un volum nou de versuri în limba engleză. Am ajuns să găsesc rimele mai uşor ca în română. Cartea va fi ilustrată de un cunoscut pictor indian, Sasi Krisan“, povesteşte românca. Încă se mai gândeşte la titlu. Fiind absolventă a Colegiului de Artă din Iaşi, în timpul liber mai cântă la violoncel şi pian. Pentru trei săptămâni, a lăsat în urmă viaţa din Kuweit şi a venit în concediu, acasă. Spune că vine de la temperaturi ce depăşesc 50 de grade şi că de 10 ani nu s-a mai jucat cu zăpada. În balconul ei plin cu flori din Păcurari, ori în balansoarul din mijlocul camerei, îmbrăcat într-o blană albă, pentru ea, cafeaua va avea mereu cel mai bun gust. 

Comentarii