Iaşul, dominat de „boala sărăciei”. Ocupă un nedorit loc III pe ţară la cazuri de TBC

marți, 08 septembrie 2015, 01:56
2 MIN
 Iaşul, dominat de „boala sărăciei”. Ocupă un nedorit loc III pe ţară la cazuri de TBC

 România furnizează cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană. Potrivit Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor, ţara noastră a furnizat anul trecut peste 19.000 de cazuri noi de tuberculoză, medicii având în evidenţă, în total, aproape 30.000 de bolnavi. La numărul de decese prin tuberculoză, conform aceluiaşi centru, România – care a raportat 1.200 de morţi din cauza TBC – este depăşită doar de Lituania, care a înregistrat aproape 2.500 de decese. 

„Boala sărăciei” constituie o problemă majoră de sănătate publică pentru România, după cum Ministerul Sănătăţii subliniază în Strategia naţională de sănătate 2014-2020. Documentul arată că ministerul îşi propune printr-un plan naţional de control al TBC eradicarea bolii până în 2050, respectiv reducerea numărului de cazuri sub 50% până în 2020.

Numărul cazurilor, în scădere

"În aceeaşi linie se înscriu angajamentele legate de controlul formelor rezistente la tratament pe termen mediu ce sunt incluse în planul naţional de prevenire şi management al tuberculozei multidrog-rezistente în România, având ca orizont anul 2020. Un obiectiv-angajament politic propus în planul naţional strategic este legat de finanţare multianuală, adecvată şi continuă, astfel ca până în anul 2020 România să preia şi să acopere integral din resurse naţionale costul intervenţiilor necesare controlului TBC”, se arată în documentul citat.

În judeţul Iaşi, anul acesta, până în prezent, medicii au diagnosticat cu TBC aproximativ 400 de persoane, în condiţiile în care anul trecut au fost înregistrate peste 600 de cazuri noi. Conform medicilor, numărul cazurilor este în scădere. „Cu toate că datele la nivel europrean ne arată fruntaşi, incidenţa la nivel naţional este în scădere, lucru care se observă şi în datele noastre locale”, a arătat dr. Adriana Sorete, coordonatorul Dispensarului TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie. Conform datelor, la nivel naţional Iaşul se situează pe locul al III-lea, după Bucureşti şi Dolj.

Populaţia din mijlocul căreia provin cazurile diagnosticate este săracă, nu beneficiază de o alimentaţie echilibrată, are un organism fragil care nu poate lupta cu bacilul Koch. Din 1998 la Spitalul de Pneumoftiziologie se derulează un proiect-pilot de evaluare şi supraveghere a pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză. Odată ce sunt depistaţi, bolnavii intră sub tratament şi evaluare permanentă. Medicii spun însă că sunt şi pacienţi care preferă să întrerupă medicaţia, expunându-se atât pe ei înşişi cât şi pe cei din jur unui risc major.

 

 

Comentarii