Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

IMM-urile din Iaşi sunt pe locul zece în ţară după cifra de afaceri

GALERIE
produse-bio-10
  • produse-bio-10
- +

Potrivit datelor oficiale, anul trecut, firmele mici şi mijlocii din judeţ au raportat afaceri de 3,25 miliarde euro.

 

Afacerile derulate în 2015 de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din Iaşi plasează Iaşul pe locul 10 la nivel naţional. Aproximativ 3,25 miliarde de euro este valoarea cumulată a afacerilor derulate de IMM-urile din judeţ, fiind luate în considerare la realizarea calculului doar firmele cu sediul social în Iaşi care au declarat în bilanţul aferent anului trecut un număr de până în 250 de salariaţi şi o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro. Anul trecut, în dreptul Iaşului figurau 17.598 de IMM-uri, dintre care 13.363 au declarat o cifră de afaceri mai mare de zero lei.  

 
Topul domeniilor
 
Potrivit unei centralizări realizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, cea mai mare contribuţie vine din partea firmelor de acest tip ce activează în comerţ şi turism, adică 1,4 miliarde de euro (43,58% din total). Societăţile din domeniul serviciilor, care se încadrează la capitolul IMM, au un aport de 18,56% în cifra totală de 3,25 miliarde de euro a afacerilor la nivel de judeţ. În schimb, potrivit statisticii furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie, cifra de afaceri însumată a firmele mici şi mijlocii din domeniul construcţiilor este în cuantum de 327 de milioane de euro, sumă reprezentând 10,06 procente din total, iar agenţii economici din industrie au contribuit cu 17,14%, valoarea afacerilor derulate de IMM-urile din acest sector în 2015 fiind de 557 milioane de euro. În schimb, în domeniul cercetare-dezvoltare şi high-tech, firmele mici şi mijlocii din Iaşi au adunat afaceri de 186 de milioane de euro, cuantum cu care se clasează pe locul 6 la nivel naţional, în spatele municipiului Bucureşti şi a judeţelor Cluj, Timiş, Braşov şi Prahova. La capitolul afaceri din agricultură, silvicultură şi pescuit judeţul Iaşi se poziţionează abia pe poziţia 18. 
 
„Nu este puţin lucru”
 
„Este o creştere vizibilă a afacerilor declarate de întreprinderile mici şi mijlocii din judeţul Iaşi. E şi normal ca afacerile din comerţ şi servicii să fie cele mai semnificative, dar îmbucurător, din punctul meu de vedere, este faptul că a crescut cifra de afaceri cumulată a firmelor mici şi mijlocii din turism. Se observă, în acelaşi timp, şi o creştere a numărului de firme din acest domeniu. Ba mai mult, potrivit Institutului Naţional de Statistică, municipiul Iaşul a reuşit, la număr de înnoptări, să depăşească anul trecut toate celelalte municipii reşedinţă de judeţ din zona de Nord-Est, adunate la un loc. Datele financiare ale tuturor societăţilor din Iaşi pe anul trecut situează Iaşul pe poziţia a şaptea din punct de vedere al Produsului Intern Brut în valoare absolută. Nu este puţin lucru, în condiţiile infrastructurii terestre de acces în regiune care blochează major deciziile investitorilor”, a precizat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. România are doar 30 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, număr care plasează ţara pe penultimul loc în Uniunea Europeană (UE), potrivit unei analize a publicaţiei de business „Ziarul Financiar” pe baza datelor Registrului Comerţului.
 
Bani de acasă
 

Comparativ, media UE se situează la 54 de astfel de întreprinderi la mia de locuitori. Peste 600.000 de IMM-uri active figurează la nivelul întregii ţări, cu 2,5 milioane de angajaţi în total.  Sursele proprii rămân în continuare principalele modalităţi de finanţare a activităţilor economice ale IMM-urilor, potrivit unui studiu dat publicităţii la jumătatea acestui an de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Peste 70% dintre cei 1.096 de întreprinzători care au răspuns întrebărilor acestui studiu au afirmat că finanţează activitatea economică din surse proprii. Fondurile structurale nu prezintă interes pentru IMM-uri, peste 81% dintre antreprenori susţinând că nu intenţionează să acceseze fonduri europene în perioada următoare. Birocraţia (61,41%), fiscalitatea excesivă (54,74%), urmată de corupţie (45,16%) şi controalele excesive (44,98%) sunt dificultăţile cu care se confruntă frecvent IMM-urile, conform aceluiaşi studiu. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri