În Piaţa Voievozilor, încep azi testările gratuite împotriva hepatitei

joi, 13 noiembrie 2014, 02:56
2 MIN
 În Piaţa Voievozilor, încep azi testările gratuite împotriva hepatitei

Azi, în cartierul Alexandru cel Bun, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, prof. dr. Carmen Dorobăţ, împreună cu ma­nagerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, vor iniţia de la ora 10.00 prima acţiune de testare gratuită pentru infecţia cu virusul he­patitic B şi C.

Acţiunea din cadrul programului naţional „Spune NU he­patitei în Moldova“ se va desfăşura în Piaţa Voievozilor din cartierul Ale­xandru cel Bun, unde va fi amplasat un cort pentru ieşenii care vor să fie testaţi gratuit.

Persoanele interesate trebuie să completeze un chestionar şi apoi li se va recolta sânge, urmând ca în 15 minute să primească rezultatul. „Sun­tem la începutul unei ample acţiuni de screening gratuit al populaţiei, acţiune care se va desfăşura în toată zona Moldovei pe parcursul u­nui an. Atenţia deosebită către a­ceastă zonă a ţării se explică prin incidenţa crescută a virusul hepatitic înregistrată în acestă regiune faţă de restul ţării“, a precizat prof. dr. Car­men Dorobăţ, managerul Spita­lului de Boli Infec­ţioase.

Acum 10 zile, în spital a fost organizat primul curs de instruire a medicilor de familie, privind hepatita B şi C, în cadrul programului „Spune NU hepatitei în Moldova“. Aceştia vor testa gratuit pacienţii pe care îi consi­deră vulnerabili în faţa hepatitei de tip B sau C, adică acei pacienţi care acuză simptome asemănătoare gripei, dureri arti­culare, slăbiciune sau oboseală. Ana­lizele luate pacienţilor vor fi tri­mise la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş„, iar odată ce vor fi depistaţi, vor fi trecuţi în re­gistrul unic al pacienţilor care sunt diagnosticaţi cu hepatită B sau C.

Screeningul este iniţiat în zona Moldovei pentru că prevalenţa din această regiune este peste media naţională, respectiv de 4,25% în Moldova, faţă de 3,23% media la nivel naţional. Iniţiatorii programului, sunt Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş„ din Capitală şi Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Comentarii