Iubiţii-asasini, Alina Horeanu şi Vlad Irimia Scurtu, se întâlnesc după trei ani

vineri, 31 mai 2013, 01:50
5 MIN
 Iubiţii-asasini, Alina Horeanu şi Vlad Irimia Scurtu, se întâlnesc după trei ani

Criminalii înşelau firme folosind buletinul victimei.

De când au fost condamnaţi definitiv la închisoare, în 2010, iubiţii-asasini Alina Horeanu şi Vlad Irimia Scurtu nu s-au mai văzut la ochi. O vor face peste câteva săptămâni, într-o sală a Judecătoriei Iaşi, acolo unde un nou proces în care sunt protagonişti va începe. Alina Horeanu şi Vlad Scurtu au fost trimişi în judecată, zilele trecute, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, fiind acuzaţi de înşelăciune, fals material în înscrisuri sau falsificare de monedă şi valori. Alături de cei doi tineri care l-au ucis cu sânge rece pe omul de afaceri Daniel Mancaş, anchetatorii ieşeni l-au mai trimis în judecată şi pe Gheorghe-Alexandru Lambru, fost coleg din perioada studenţiei cu Horeanu şi Scurtu. El este acuzat că a participat, alături de cei doi foşti iubiţi, la o escrocherie în urma căreia o firmă cu punct de lucru în Iaşi a fost păgubită de 128.000 de lei.

Fără scrupule: după crimă, s-au apucat de înşelăciuni

Potrivit actualului rechizitoriu, la începutul anului 2007, în timp ce oamenii legii anchetau dispariţia omului de afaceri Daniel Mancaş, Vlad Irimia Scurtu (25 de ani) şi Alina Mihaela Horeanu (27 de ani) „s-au hotărât să inducă în eroare mai multe societăţi comerciale prin achiziţionare de mărfuri, în special materiale de construcţii, folosindu-se de instrumente de plată false“, se arată în rechizitoriu. Ulterior, cei doi asasini l-au convins şi pe Gheorghe Alexandru Lambru să li se alăture. Acesta din urmă fusese coleg de facultate cu Scurtu şi Horeanu în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Prima fapta, spun anchetatorii, s-a produs în martie 2007, la mai puţin de o lună de la asasinarea lui Daniel Mancaş. Pe 2 martie 2007, Vlad Scurtu a mers la punctul de lucru din Iaşi, situat în zona CUG, al firmei sucevene SC Castelluci SRL Suceava. Acolo s-a prezentat ca fiind director de aprovizionare al unei firme din Braşov şi a vorbit cu directorul zonal al societăţii sucevene despre posibilitatea achiziţionării unor materiale de construcţii. Pe 15 martie, Scurtu l-a sunat din nou pe reprezentantul SC Castelluci spunându-i că va veni la punctul de lucru din zona CUG, împreună cu directorul de marketing şi directorul economic al firmei braşovene. Scurtu, Horeanu şi Lambru, s-au prezentat în calitate de directori în faţa reprezentantului firmei păgubite cu temele bine făcute. La un moment dat, spun procurorii, directorul zonal de la Castelluci a cerut mai multe detalii de la escroci despre aşa-zisa firmă a lor. Aceştia i-au spus că intenţioneză să construiască un cartier de vile în Dobrovăţ, iar pentru a-şi întări afirmaţia, „directorul economic“ Alina Horeanu a prezentat o planşă, bine pusă la punct, a viitorului cartier rezidenţial. Într-un final, tranzacţia a fost perfectată, marfa fiind ridicată a doua zi de un şofer tocmit de Vlad Scurtu. Răufăcătorii au dat pentru materialele de construcţii achiziţionate (fier-beton, BCA, plase sudate etc.), estimate la128.805 de lei, un bilet la ordin falsificat. Marfa a fost vândută apoi unor fraţi din Grajduri care, la rândul lor, au înstrăinat-o către alte trei societăţi comerciale.

Buletinul lui Daniel Mancaş, falsificat

O lună mai târziu, în aprilie, tinerii au încercat să repete schema. Vlad Scurtu şi Alexandru Lambru au mers la o societate comercială din Suceava de unde intenţionau să cumpere materiale de construcţii de 45.700 de lei. Reprezentantul firmei şi-a dat seama că biletul la ordin oferit de tineri era fals şi a anunţat Poliţia. În aceeaşi zi, cei doi au fost identificaţi de poliţişti şi percheziţionaţi. Asupra lui Scurtu au fost găsite mai multe cărţi de identitate falsificate. Una dintre ele îi aparţinea lui Daniel Mancaş, poza fiind înlocuită cu cea a lui Alexandru Lambru. „S-a stabilit că inculpatul Scurtu Irimia Vlad a acţionat cu cinism şi fără vreo remuşcare după comiterea omorului, folosind cartea de identitate a victimei“, se mai arată în prezentul rechizitoriu.
La mijlocul lunii aprilie 2007, Vlad Scurtu a fost arestat preventiv pentru prima dată. Poliţiştii nu ştiau la acea vreme că el ascundea un secret terifiant. A fost eliberat la scurt timp, cu interdicţia de a părăsi ţara.
Între timp, anchetatorii din toată Moldova investigau dispariţia lui Daniel Mancaş. Oamenii legii au mers pe pista vânzării maşinii acestuia, un Audi evaluat pe atunci la 15.000, ce a fost găsit în judeţul Constanţa. După ce au refăcut traseul vehiculului au ajuns la anturajul lui Vlad Scurtu şi Alina Horeanu cei care vânduseră maşina afaceristului imediat după crimă. La scurt timp, amândoi erau băgaţi după gratii.

Filmul unei crime cu scenariu de film

Pe 9 februarie 2007, omul de afaceri Daniel Mancaş venea la Iaşi. Varianta prezentată de acesta familiei a fost că va merge la Leţcani pentru a cumpăra piese de schimb pentru maşină. La acea vreme, Mancaş avea un copil iar soţia urma să-l aducă pe lume pe al doilea. În seara crimei, botoşăneanul a ajuns într-un apartament din Nicolina în care locuiau Vlad Scurtu şi Alina Horeanu. Mancaş avea o relaţie extraconjugală de mai multe luni cu Alina Horeanu, pe care o cunoscuse pe o reţea de socializare. Bărbatul ştia că amanta sa ar fi verişoară cu Vlad Scurtu. În realitate, aşa cum cei doi aveau să şi recunoască, Alina Horeanu a devenit amanta lui Mancaş, cu acceptul iubitului ei, pentru a profita de situaţia materială prosperă a acestuia.

După o discuţie mai aprinsă între Alina Horeanu şi Daniel Mancaş, în care tânăra i-a spus că vrea să rupă relaţia, acesta a vrut să plece din locuinţă. Nu a apucat să o facă întrucât Vlad Scurtu, care în timpul scandalului a stat la un calculator dintr-o altă cameră, a năpustit asupra afaceristului pulverizând înspre acesta cu spray lacrimogen. Ulterior, l-a înjunghiat. A fost ajutat să ducă la bun sfârşit crima de Alina Horeanu. S-a stabilit ulterior că victima fusese ucisă cu 30 de lovituri de cuţit.

Vlad Scurtu a chemat după omor alţi doi prieteni, Daniel Brăescu şi Alexandru Stan, care l-au ajutat să scape de cadavru. Trupul lui Mancaş a fost îngropat într-o pădure din judeţul Suceava şi găsit abia după ce asasinii au recunoscut fapta la audieri.

Vlad Scurtu şi Alina Horeanu au fost condamnaţi pentru omor deosebit de grav. Tânărul a primit 23 de ani de închisoare, iar fosta sa iubită, 20 de ani de închisoare. Cei doi complici au primit pedepse cu suspendare.

Comentarii