La 11 ani, un băieţel din Iaşi va debuta pe scena Filarmonicii din Viena

sâmbătă, 13 aprilie 2013, 01:50
3 MIN
 La 11 ani, un băieţel din Iaşi va debuta pe scena Filarmonicii din Viena

Talentatul pianist ă participe la un concert caritabil ce va avea loc în luna august. Acesta va interpeta, alături de orchestra Filarmonicii din Baden sau de cea a Filarmonicii din Bratislava, Concertul Rondo de Mozart.

 

Călin Corneliu Calfa, elev în clasa a V-a la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, este invitat să participe la un concert caritabil ce va avea loc în luna august, pe scena Filarmonicii din Viena. Evenimentul este organizat de Fundaţia Culturală Panmusica în colaborare cu Primăria din Viena, iar fondurile strânse în urma acestuia vor fi donate organziaţiei Medici fără frontiere, pentru activităţi desfăşurate în Africa. Talentatul pianist în vârstă de 11 ani a primit invitaţia de a interpeta, alături de orchestra Filarmonicii din Baden sau de cea a Filarmonicii din Bratislava, Concertul Rondo de Mozart.
Prezenţa lui Călin la eveniment a fost solicitată de preşedintele Fundaţiei Culturale Panmusica. „Profesorul Chung Lee (predă pianul la Conservatorul din Graz şi din Tokyo – n.r.), care este şi membru în juriul concursului de pian Panmusica, l-a remarcat pe Călin încă din 2011. La ediţia din acel an, Călin a obţinut locul II şi premiul special al juriului pentru cea mai bună interpretare din concurs a unui clasic vienez. Apoi, l-a văzut în concertul de la Palatul de Justiţie din Viena, în noiembrie anul trecut. Dincolo de costurile implicate, care pentru noi sunt enorme (aproximativ 3000 de euro – n.r.), pe noi ne-a onorat invitaţia, pentru că soliştii care pot cânta în acest concert trec printr-o selecţie care nu este deloc simplă. Ori pe Călin l-au invitat fără a mai fi necesară această selecţie”, a subliniat Geanina Albu, mama lui Călin.
Dacă va ajunge să cânte în Sala Mozart a Filarmonicii din Viena, unde se ţine renumitul concert de Anul Nou, Călin ar atinge o performanţă extraordinară. „Pentru Călin ar fi fabulos! Ar fi debutul unui român, la 11 ani, pe scena Filarmonicii din Viena! Fabulos ar fi şi pentru România, pentru că nu ştiu câţi artişti mari au reuşit să ajungă pe această scenă!”, e de părere mama lui Călin.
De altfel, micul artist îşi desăvârşeşte pregătirea muzicală la Viena, participând periodic la masterclassuri. Anul trecut, a fost prezent la două cursuri de măiestrie interpretativă la pian, în urma unuia dintre acestea primind invitaţia de a oferi un recital în deschiderea Festivalului Internaţional de Operă Lehar. „Participarea lui Călin la aceste masterclassuri are ca scop mai mult ideea de a-i lărgi orizonturile, de a intra în contact cu alte culturi, de a socializa cu alţi copii şi tineri din întreaga lume, care au aceeaşi preocupare ca şi el: pianul. Este, din punctul nostru de vedere, ca părinţi, un alt segment al educaţiei sale muzicale, care completează ceea ce şcoala de acasă şi profesoara de pian, doamna Roxana Ota, fac foarte bine. Acest lucru îl motivează pe Călin foarte mult şi, în plus, a primit de fiecare dată câte o invitaţie, ceea ce demonstrează recunoaşterea lui în Austria”, arată Geanina Albu.

 

Comentarii