La IRO Iaşi, cei mai mulţi pacienţi sunt bolnavii de cancer pulmonar

marți, 04 noiembrie 2014, 02:56
2 MIN
 La IRO Iaşi, cei mai mulţi pacienţi sunt bolnavii de cancer pulmonar

Medicii arată care ar fi primele cauze: fumatul, noxele atmosferice şi factorii alimentari.

Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer pulmonar la Institutul Regional de Oncologie (IRO) a crescut semnificativ faţă de anul trecut. Dacă în primele şase luni ale anului trecut IRO avea în evidenţă 689 de pacienţi, anul acesta, pentru aceeaşi peri­oadă, medicii au diagnosticat cu cancer pulmonar aproape o mie de pacienţi.

„La noi, creşterea este de 31%, însă nu ar trebui să ne mire, pentru că peste tot în lume numărul pacienţilor diagnosticaţi cu acest tip de cancer este în creştere. Cancerul pulmonar este o problemă de sănătate publică mondială. Cauzele care îl determină sunt în principal fumatul, apoi pe locul al doilea sunt noxele atmosferice, pe locul al treilea, factorii alimentari şi, după mine, pe locul al patrulea sunt factorii genetici“, a explicat dr. Mugu­rel Bosânceanu, medic primar chirurgie toracică în Clinica de Chirurgie II de la IRO.

Potrivit datelor de la institut, cancerul pulmo­nar este cel mai întâlnit diagnostic în rândul pacienţilor, femei şi bărbaţi deopotrivă. Medicii spun că bolnavii nu li se adresează la timp, ignoră simptomele, şi ajung în spital în stadii avansate, când starea abia le mai poate fi ameliorată.

„Pe plan mondial, cancerul tinde să devină principala cauză a deceselor şi să înlocuiască actualul deţinător al primei poziţii, şi anume bolile cardiovasculare. Pacienţii noştri cu cancer ajung în atenţia medicilor în stadii avansate, şi mai rar în stadii precoce. În societăţile dezvoltate, raportul cazurilor înregistrate este de 30% cancere avansate şi 65-70% cancere precoce. În România raportul este invers: 60% cancere avansate, care ajung în spital abia atunci când pun probleme serioase, şi 30% în stadii precoce“, a precizat conf. dr. Lucian Miron, şeful Secţiei de Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie (IRO).

Potrivit specialistului, cancerul pulmonar este diagnosticat mai ales în rândul bărbaţilor, însă în ultima perioadă se poate observa o uşoară staţionare şi scădere în cazul sexului masculin, în timp ce la femei se află în continuă creştere. Specialiştii spun că mai bine de jumătate dintre cazuri ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, prin evitarea fumatului şi prin consumarea unor alimente sănătoase.

Comentarii