Licitaţie pentru amenajarea Compartimentului de Transplant Medular de la IRO

joi, 25 iunie 2015, 01:55
2 MIN
 Licitaţie pentru amenajarea Compartimentului de Transplant Medular de la IRO

Prima procedură de licitaţie pentru amenajarea camerelor sterile din cadrul Compartimentului de Transplant Medular de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) a fost anulată. 

Conform conducerii, cu toate că s-au înscris mai multe firme, procedura a fost anulată şi deschisă alta care va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

„Iniţial, lucrările nu au fost încredinţate unei anumite firme, am anulat procedura de licitaţie şi acum vom organiza alta săptămâna viitoare. Oricum lucrările pentru amenjare nu vor lua mai mult de o lună pentru că practic este vorba despre ansamblarea unor module speciale”, a explicat ec. Mirela Grosu, manager IRO.

După încredinţarea lucrărilor şi efectuarea lor, pasul următor în deschiderea Compartimentului de Transplant Medular de la IRO îl va reprezenta obţinerea acreditării din partea Agenţiei Naţionale de Transplant, procedură începută deja de institut, după cum a explicat directorul acestuia. „Pentru obţinerea acreditării lucrăm deja de câteva luni, în sensul că încercăm să realizăm structura de personal întocmai standardelor şi de aceea o serie de asistenţi s-au pregătit în străinătate”, a mai completat ec. Mirela Grosu.

Potrivit conducerii, primul transplant medular de la IRO se va putea efectua până la finalul anului. Odată cu deschiderea compartimentului, institutul ieşean ar deveni cel de-al doilea loc specializat pentru efectuarea unei astfel de proceduri medicale, după Institutul Fundeni din Capitală. În cadrul compartimentului, bolnavii diagnosticaţi cu leucemie vor putea beneficia de transplant de măduvă.

IRO a primit de la Ministerul Sănătăţii (MS) pentru amenajarea spaţiului 3 milioane de lei. În plus, MS a alocat alţi 156.000 de lei spitalului pentru încheierea lucrărilor de la nivelul spaţiului în care va funcţiona banca de celule stem. Directorul institutului a mai precizat că, pentru deschiderea compartimentului de transplant, trei medici hematologi şi 12 asistenţi medicali ai institutului se vor pregăti la Institutul Fundeni din Bucureşi, în cadrul unui proiect coordonat de prof. dr. Irinel Popescu. Mai mult, alţi doi medici hematologi ai IRO au fost trimişi la specializare în Austria şi în Elveţia. 

Comentarii