Medicii fac apel la ieşeni! Se amână operaţiile din cauza crizei de sânge

joi, 14 ianuarie 2016, 02:58
3 MIN
 Medicii fac apel la ieşeni! Se amână operaţiile din cauza crizei de sânge

„Ne descurcăm cum putem, adică prin reprogramări ale unor operaţii care pot aştepta. Însă în cazul urgenţelor nu putem face reprogramări“, ne-a declarat directorul medical al Spitalului „Spiridon“.

Criza de sânge uneşte directorii de spitale, care fac apel la solidaritatea cu pacienţii internaţi care au nevoie de sânge. Directorii me­dicali şi alţi reprezentanţi ai sistemului de sănătate le cer ieşenilor să se solidarizeze cu suferinţa bolnavilor care nu pot fi operaţi pentru că din spital lipsesc unităţile de sânge necesare şi să meargă se doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzii (CRTS). Medicii su­bliniază că fără rezerve de sânge nu intră în sala de operaţie, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii care pot determina hemo­ragii.

„Situaţia este îngrijorătoare mai ales în cazul nostru pentru că preluăm zilnic urgenţe, pacienţi în şoc hemoragic cărora le trebuie sânge imediat. Ne descurcăm cum putem, adică prin reprogramări ale unor operaţii care pot aştepta. Însă în cazul urgenţelor nu putem face reprogramări, nu putem lăsa bolnavul să aştepte, când el este deja în stare critică. Astăzi am a­nun­ţat CRTS privind necesarul pentru Spitalul Sf. Spiridon, dar până acum (n.r. – ieri, ora 14.00) nu am primit unităţile cerute“, a explicat medicul Mihaela Prelip­cean, director medical al spitalului.

Potrivit conducerii spitalului, cele mai multe operaţii amânate, dar şi cele mai multe urgenţe medicale sunt, în prezent, în clinicile de chirurgie şi în cea de ortopedie. Medicii de pe aceste clinici au precizat că, deşi mereu este criză de sânge, începutul acestui an a fost devastator pentru bolnavi.

„Pentru noi nu este o noutate lipsa sân­ge­lui şi suntem obişnuiţi să amânăm operaţii. Însă amânarea lor în­seamnă agravarea stării de sănă­tate a bolnavului. În plus, aştepta­rea înseamnă şi slăbirea rezultatelor intervenţiilor chirurgicale“, a explicat Ovidiu Alexa, şe­ful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul „Sf. Spiridon“.

În ultima săptămână, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a aceluiaşi spital s-au prezentat zilnic între 150 şi 200 de pacienţi, mulţi dintre ei fiind internaţi în vederea unei intervenţii chirurgicale, dar lipsa sângelui nu a permis rezolvarea tuturor cazurilor.

„Internările în clinică s-au făcut în cazurile urgenţelor majore, care trebuiau rezolvate imediat, nu după un anumit timp. Pro­bleme cu sângele avem dintotdeuna şi de aceea le cerem ieşenilor să meargă să doneze pentru că oricând pot fi în aceeaşi situaţie, fără ajutor“, a arătat medicul Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că vor solicita sprijin în ţară după ce vor avea un raport exact asupra situaţiei din teritoriu. Conducerea CRTS a subliniat că centrele din judeţele vecine deja sprijină cu anumite cantităţi spitalele din Iaşi, având în vedere că pacienţii gravi din afara Iaşului se tratează în spitalele de aici. Ieri, la CRTS au donat 52 de persoane.

„În continuare, avem probleme pe negativ, acolo unde se încadrează numai 15% din populaţie, după cum arată literatura de specialitate. AB negativ nu avem nicio unitate. Pe celelalte grupe mai aveam câteva unităţi pe care le-am putut livra spitalelor“, a declarat medicul Livia Scripcariu, coordonatorul CRTS.

Comentarii