Modelul SUA: În UE se va putea intra de acum numai cu o viză de acces

duminică, 25 septembrie 2016, 09:45
2 MIN
 Modelul SUA: În UE se va putea intra de acum numai cu o viză de acces

UE vrea să extindă masiv controalele la frontierele sale. Cine vrea să intre, trebuie să se înregistreze sau să solicite o viză de acces. Obiectivul este sporirea securităţii. Măsurile nu îi vor afecta pe cetăţenii UE.

Australia îl are demult, SUA din 2007: un sistem electronic de înregistrare a tuturor celor care intră pe teritoriul lor fără a avea nevoie de vize. Un astfel de sistem doreşte să introducă acum şi Uniunea Europeană, pentru a controla mai bine cine intră în şi cine iese din spaţiul comunitar. În SUA, sistemul de înregistrare online se numeşte "ESTA". În Europa va purta numele de "Etias" (European Travel Information and Authorisation System).

La fel ca în SUA, călătorii care vor intra în UE şi care nu au nevoie de viză se vor înregistra în avans pe Internet. În acest sens, ei vor fi nevoiţi să achite o taxă, la fel ca în SUA. Potrivit funcţionarilor UE, taxa va fi curpinsă între 13 şi 50 de euro. Având în vedere că anual intră în UE 30 de milioane de persoane din afara blocului comunitar care nu au nevoie de vize, încasările generate de acestea se vor situa între 390 de milioane şi 1,5 miliarde de euro pe an.

Începând cu anul 2020, fiecare intrare şi ieşire din UE va fi stocată într-o bază de date. Simultan, va fi controlată astfel valabilitatea permiselor şi vizelor de călătorie. Va fi modificată şi verificarea de date prin aşa-numitul "Schengen-Informations-System" (SIS), care cuprinde informaţii despre posibili atentatori terorişti.

Actualele reguli Schengen interzic clar colectarea şi verificarea datelor cetăţenilor comunitari la frontierele externe ale UE. Cu toate acestea, în anumite puncte de trecere a frontierelor externe, şi cetăţenii UE se vor supune unor controale automatizate, prin citirea datelor biometrice din paşapoartele lor şi compararea acestora cu feţele călătorilor comunitari. Datele lor nu vor fi însă salvate, cum va fi cazul cu cetăţenii extracomunitari.

Vor mai trece încă minim patru ani până când toate aceste sisteme vor deveni total operaţionale, cu instalarea scanerelor şi conectarea bazelor de date.

capital.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii