Nici Consiliul Local, nici IŞJ nu vor creşele în subordine

miercuri, 25 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Nici Consiliul Local, nici IŞJ nu vor creşele în subordine

Încă nu au fost finalizate toate demersurile necesare pentru trecerea creşelor în subordinea inspectoratelor şcolare.

Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani înscrişi la creşă vor fi îngrijiţi respectând cerinţele unei curricule propuse de Ministerul Educaţiei. La începutul săptămânii, Ministerul a publicat un proiect de Hotărâre a Guvernului de aprobare a conţinutului educativ şi a standardelor de calitate pentru serviciile de educaţie timpurie antrepreşcolară. Conform documentului, cei mici trebuie să facă jocuri de mişcare, de stimulare a lecturii, mimă şi exerciţii pe diferite teme. De exemplu, copiii trebuie să demonstreze că au control în mişcările mâinilor şi picioarelor aruncând mingea sau lovind popicele, vor face exerciţii de rostogolire de pe spate pe burtă şi vor localiza sursa de zgomot şi vocea umană prin jocuri de tipul „Cucu – Bau!“.

Pe de altă parte, situaţia creşelor din municipiul Iaşi este uşor neclară în momentul de faţă. Începând de anul acesta, cele 11 creşe ar fi trebuit să treacă în subordinea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Ministerul însă nu a pus la punct toate reglementările legate de finanţare, conducând la o amânare a procesului. „Legea ne permite preluarea creşelor, dar nu există toate reglementările. Ar fi vorba de o finanţare combinată, pe filiera educaţională şi cea de asistenţă medicală. Nu este foarte bine conturată maniera în care s-ar putea armoniza cele două tipuri de activităţi – educaţionale şi medicale. Când va fi aplicabilă această curriculă şi se vor forma grupele, tot noi va trebui să furnizăm educatorii puericultori“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

Cu toate acestea, conducerea IŞJ porneşte cu o ezitare, aceea că se vor confrunta cu fragilitatea copilului mic şi cu nevoia de supraveghere foarte atentă, care presupune mai mult prezenţa asistentei medicale şi a medicului, decât secvenţa de activitate educativă. Pe de altă parte, angajaţii din creşe nu sunt încântaţi de ideea trecerii în administrarea IŞJ. „Legea spune clar: creşele sunt în subordinea Consiliului Local. Ce să facă învăţământul cu creşele în subordine? Nu văd cum ar putea funcţiona o creşă împreună cu o grădiniţă. Ce să facă un educator într-o creşă?“, spune Mihai Grigoriu, reprezentant al Direcţiei de Creşe. În creşele din Iaşi sunt disponibile aproximativ 770 de locuri, dar angajaţii răspund mult mai multor cereri din partea părinţilor. Aici sunt lăsaţi pe parcursul a 12 ore micuţi începând cu vârsta de 1 an şi până la cel mult 3 ani şi jumătate. În prezent, singurele sume pe care trebuie să le plătească părinţii sunt pentru mâncare. Tariful zilnic pentru masă este de 10 lei, respectiv de 12 lei la Creşa cu program săptămânal nr. 10 din zona Cantemir.

Comentarii