De Business

Punem punctul pe știi

O cunoscută clădire din Iaşi a fost vândută unei firme cu sediul în Hărpăşeşti

marți, 11 aprilie 2017, 01:50
3 MIN
 O cunoscută clădire din Iaşi a fost vândută unei firme cu sediul în Hărpăşeşti

Hanul „Trei sarmale” a fost cumpărat de către firma Fio Grup Company SRL pentru suma de 2,9 milioane de lei. Societatea are o cifră de afaceri de doar 198.975 de lei.

 

Un simbol al Iaşului şi-a găsit un nou proprietar. Hanul „Trei sarmale” din Bucium a fost cumpărat prin licitaţie de firma Fio Grup Company SRL, cu sediul în Hărpăşeşti, reprezentată de omul de afaceri Marian Panainte. Imobilul a fost achiziţionat cu suma de 2,9 milioane de lei. „Clădirea  a fost cumpărată de această societate, care s-a prezentat la cel de-al doilea termen de licitaţie, când preţul de pornire s-a redus cu 25%. Prin urmare, a oferit 75% din valoarea la care a fost evaluată, adică preţul de pornire a licitaţiei”, a precizat Cezar Andrei, executorul judecătoresc care s-a ocupat de vânzare. Licitaţia a fost organizată în urma unei solicitări făcute de patronul clubului Skin, George Bărbulescu.

Acesta împrumutase acum cinci ani suma de 500.000 de euro către moştenitorii hanului, Rodica Luca, Magda Cristina Chiosac şi Grigore Luca, iar pentru că nu şi-a mai putut recupera banii, a scos la licitaţie clădirea. Prima licitaţie din acest an a avut loc pe data de 23 ianuarie, însă imobilul a mai fost scos la licitaţie şi în anul 2013, fără nici un rezultat. Deşi are o valoare istorică, hanul nu se află pe lista monumentelor istorice, clădirea de pe Bucium fiind construită în anii 70. Marian Panainte mai deţine, pe lângă Fio Grup Company şi firma de construcţii şi demolări Paticom. Anul trecut, omul de afaceri a concesionat de la Primăria Iaşi, cu 7.000 de euro pe an, un teren de peste1.500 metri pătraţi în zona Bulevardului Primăverii pentru amenajarea unei parcări private. Hanul „Trei sarmale” are o suprafaţă de 770 de metri pătraţi şi deţine un teren de 2.000 de metri pătraţi. Hanul are şi o terasă acoperită de 71 de metri pătraţi, dar şi o anexă de 272,54 metri pătraţi.

Numele Hanului „Trei Sarmale” există din secolul XVII-lea, iar printre proprietari se numără şi Mănăstirea Socola şi Primăria Iaşi, ca mai apoi să treacă la stat în administrarea Oficiului Naţional de Turism. După 1989, hanul a devenit proprietatea omului de afaceri Dănuţ Prisecariu, patronul firmei SC Turism Moldova. Ulterior, omul de afaceri a pierdut hanul confiscat înainte de 1989 de comunişti în favoarea celor trei moştenitori. A obţinut însă o sentinţă definitivă, prin care, moştenitorii trebuie să-i achite aproape 1,4 milioane de lei, reprezentând investiţiile în clădire. Prisecariu este cel care a scos la licitaţie hanul în 2013, pentru a recupera aceşti bani, însă nimeni nu s-a arătat interesat de clădire la acel moment. Fio Grup Company, înfiinţată în anul 2008, figurează la ANAF, după bilanţul din 2015, cu o cifră de afaceri de 198.975 de lei, înregistrând un profit de 176.550 de lei.

 

 

 

 

 

    

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii