O idee excelentă pentru cei loviţi de criză: cum să faci rost de ceva fără bani

joi, 18 aprilie 2013, 01:50
3 MIN
 O idee excelentă pentru cei loviţi de criză: cum să faci rost de ceva fără bani

Persoanele care au obiecte pe care vor să le dea la schimb altor persoane vor putea face asta în incinta ceainăriei Cărtureşti din Palas Mall

Ieşenii pot să economisească bani schimbând obiectele pe care nu le mai întrebuinţează cu altele ce le sunt de folos, participând vinerea viitoare, pe 26 aprilie, la un eveniment inedit. Începând cu ora 19, cei interesaţi pot aduce în ceainăria Cărtureşti din Palas Mall unul sau mai multe obiecte pentru schimb, împrumut sau donaţie. Evenimentul este organizat de coordonatorii platformei „Use Together“, singura din ţară care promovează conceptul de consum colaborativ. Iniţiativa îi aparţine unei echipe de tineri ingineri, informaticieni şi economişti din Cluj-Napoca. Platforma, care poate fi accesată la adresa www.usetogether.com, a fost lansată în august 2012, iar în jurul acesteia s-a dezvoltat până în prezent o comunitate care numără peste 1.200 de membri, din Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Oradea sau Iaşi. Conceptul acesteia e unul simplu, iniţiatorii plecând de la ideea că oamenii cumpără numeroase lucruri pe care le folosesc de câteva ori, după care le depozitează prin debarale sau pe balcon, cu gândul că poate vor avea din nou nevoie de ele.

„În 80% din timp folosim 20% dintre lucrurile pe care le avem“

„Dacă diverse obiecte ar fi folosite de mai multe persoane, atunci n-ar mai fi nevoie ca respectivele obiecte să fie produse în cantităţi mari, astfel că se economisesc şi resursele Planetei. Proiectul nostru are, aşadar, şi o componentă ecologică. A folosi la comun înseamnă să utilizăm resursele într-un mod inteligent şi sustenabil pentru a economisi bani, pentru a polua mai puţin şi pentru a cunoaşte oameni de calitate cu interese comune. De fapt, noi ne dorim beneficiile pe care ni le oferă obiectele, şi nu obiectele în sine. Vrem să ascultăm muzică, nu să avem un CD. Vrem să citim o carte, nu să avem o carte. Vrem să tundem iarba, nu să avem maşina noastră de tuns iarba. Se aplică şi la obiectele noastre principiul lui Pareto. În 80% din timp folosim 20% dintre lucrurile pe care le avem“, arată Victor Miron, iniţiatorul proiectului. Prin intermediul platformei menţionate, s-au facilitat până în prezent schimburi, împrumuturi sau donaţii de laptopuri, telefoane mobile, aparate foto, GPS-uri, modemuri, diverse scule, instrumente muzicale, cărţi, CD-uri, DVD-uri sau parfumuri.

Tranzacţii neobişnuite

Au avut loc, totodată, „tranzacţii“ mai puţin obişnuite. „Au fost membri ai comunităţii care au dorit să schimbe periodic ceasuri de mână. De asemenea, îmi amintesc că cineva a dat o plasă de morcovi pentru mai multe discuri de vinil şi că au fost şi situaţii în care s-a oferit un obiect pentru un serviciu, de exemplu vinete congelate pentru o şedinţă foto. Eu am dus o domnişoară cu maşina de la Cluj la Timişoara şi am primit un tablou în schimb, domnişoara respectivă fiind pictoriţă“, a exemplificat Victor Miron. Pe site există, totodată, o secţiune unde utilizatorii pot anunţa ce alte obiecte sau servicii le-ar fi utile, însă nu sunt disponibile deocamdată. Site-ul poate fi accesat gratuit, iar ca să devii membru trebuie să te invite un prieten. În cazul în care nu cunoşti pe nimeni care să fie membru, trebuie să aplici pentru o invitaţie. Întrucât „tranzacţiile“ se fac mizându-se pe buna-credinţă a celor implicaţi, fiecare utilizator primeşte de la ceilalţi membri calificative. Cei care se dovedesc a fi neserioşi sunt taxaţi, ca să fie evitaţi. Cu scopul de a populariza principiile care au stat la baza dezvoltării platformei şi de a oferi un cadru pentru schimburi directe, coordonatorii proiectului „Use Together“ organizează întâlniri lunare în fiecare dintre oraşele amintite.
 

Comentarii