Patru zile de teatru la ContemporanIS

marți, 14 mai 2013, 01:50
3 MIN
 Patru zile de teatru la ContemporanIS

Piesele vor fi jucate la Ateneul Tătăraşi, în Sala Studio a UAGE, la Clubul Creatorilor, la Teatru FIX şi în Sala „Uzina cu Teatru”.

Timp de patru zile, tinerii ieşeni vor avea parte de un regal teatral oferit de studenţi, dar şi de actori profesionişti, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului ContemporanIS. Studenţii şi masteranzii la Teatru vor avea, totodată, prilejul să participe la workshopuri de tehnică vocală, coregrafie sau de management şi marketing teatral, susţinute de specialişti în domeniu. „Actuala ediţie, spre deosebire de celelalte, are schimbări spre bine, zicem noi. Am introdus în program două ateliere şi două workshopuri pe teme cât mai variate, pentru a acoperi o zonă cât mai largă de interes a studenţilor participanţi, ca ei să plece de la acest festival cu cât mai multe informaţii noi, nu numai cu premii. Pot să-şi îmbunătăţească tehnica vocală cu Dragoş Cohal, să afle de la Miki Branişte despre marketing şi management în teatru, să danseze cu minunata coregrafă Carmen Coţofană şi să înveţe de la Oana Filip cum îi pot ajuta industriile creative în meseria pe care urmează să o practice. Toate aceste experienţe li se vor oferi gratis, la fel ca toate evenimentele din festival, inclusiv spectacolele profesioniste, la care intrarea e liberă pentru toată lumea, în limita locurilor disponibile. De asemenea, anul acesta spectacolele studenţeşti vor fi urmărite de un juriu format din Cristian Theodor Popescu, Alina Nelega, Oltiţa Cîntec şi Ionuţ Sociu, care vor acorda premii pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun actor şi cel mai bun spectacol”, a detaliat Andreea Boboc, unul dintre coordonatorii festivalului.

Manifestarea se deschide oficial vineri, de la ora 16:30, cu spectacolul „Amalia respiră adânc”. Este un one-woman-show oferit de Universitatea de Arte „Lucian Blaga” din Sibiu ce poate fi urmărit la Teatru FIX din strada Cuza Vodă. Pe parcursul festivalului, vor fi prezentate publicului ieşean şi producţii aparţinând Universităţii de Arte „G. Enescu”, Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, UNATC Bucureşti sau Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Acestea vor fi jucate la Ateneul Tătăraşi, în Sala Studio a UAGE, la Clubul Creatorilor din incinta Galeriilor Comerciale „Ştefan cel Mare”, la Teatru FIX şi în Sala „Uzina cu Teatru” a Naţionalului ieşean.

Programarea acestora poate fi consultată pe blogul dedicat evenimentului (www.contemporanis2013.wordpress.com).

Pot fi vizionate, de asemenea, două spectacole profesioniste: „Frilensăr”, ce îi are în distribuţie pe actorii George Cocoş, Daniel Chirilă şi Claudia Chiraş, şi „Mai întâi te naşti”, montat de reputatul regizor Radu Afrim pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe. Cel din urmă este o comedie plină de stil, savoare şi culoare, în care întrebările despre dragoste şi singurătate nu-şi găsesc mereu răspunsurile. Spectacolul „Mai întâi te naşti” a fost prezentat în mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care şi cel de la Plymouth (UK). Reprezentaţia de la Iaşi este programată pe 20 mai, de la ora 19:30, în Sala „Teatru la Cub”.

Tot în cadrul festivalului ieşenii sunt aşteptaţi să participe la un bal mascat găzduit de Muzeul Literaturii (sâmbătă, începând cu ora 22) şi să se bucure de un concert al trupei Jazzadez, în barul La Bază (duminică, de la aceeaşi oră).

Comentarii