Premieră la Iaşi! Transplant de rinichi prelevaţi de la un donator cu hepatită B

joi, 14 ianuarie 2016, 02:57
2 MIN
 Premieră la Iaşi! Transplant de rinichi prelevaţi de la un donator cu hepatită B

Medicii ieşeni au prelevat, în premieră, rinichii unui bărbat diagnosticat cu hepatita B. Tot în premieră, ambii rinichi prelevaţi au rămas la Spitalul „Parhon“ pentru transplantarea lor unor pacienţi aflaţi pe lista de transplant şi diagnosticaţi şi cu hepatită B.

Bărbatul în vârstă de 53 de ani de la care s-au prelevat cei doi rinichi suferise un traumatism cranio-cerebral sever în urma căruia nu a mai putut fi salvat. Marţi după-amiaza, pacientul a fost declarat în moarte cerebrală, reprezentanţii Centrului Regional de Transplant începând procedurile pentru prelevarea organelor.

„Prelevarea a fost efectuată de echipa noastră de la Iaşi şi ambii rinichi au rămas pentru transplantare în centrul ieşean. Donatorul era un bărbat diagnosticat cu hepatită B şi, prin urmare, pacienţii care vor primi rinichii sunt diagnosticaţi cu aceeaşi afecţiune“, a explicat Raluca Neagu, coordonatorul centrului de transplant.

Potrivit medicilor de la Spitalul „Parhon“, cu toate că doctorii ieşeni au prelevat ambii rinichi de la donator, în cele din urmă, doar unul poate fi transplantat, celălalt fiind nefuncţional. Până ieri la amiază, echipa Spitalului de la „Parhon“ nu realizase încă procedura de transplant.

Prelevarea de marţi noaptea a fost a doua procedură de acest gen din 2016 efectuată de echipa centrului de transplant Iaşi. Prima prelevare de organe din 2016 realizată de Centrul Regional de Transplant Iaşi (CRTS) a avut loc, săptămâna trecută, la Bacău. Echipa de medici ieşeni, împreună cu medici bucureşteni, a prelevat rinichii şi ficatul unui bărbat de 45 de ani aflat în moartea cerebrală după un traumatism cranio-cerebral.

Comentarii