Raport al Centrului pentru Jurnalism Independent: Câinele de pază al democraţiei pare mai timorat ca oricând

marți, 05 mai 2015, 01:49
2 MIN
 Raport al Centrului pentru Jurnalism Independent: Câinele de pază al democraţiei pare mai timorat ca oricând

Anul 2014 a fost marcat de adâncirea crizei din mass-media româneşti, iar câinele de pază al democraţiei pare mai timorat ca oricând, potrivit unui raport al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

 "Dacă ar fi să definim cu un singur cuvânt starea sectorului mass-media în anul 2014, frica ar fi cuvântul cel mai potrivit. Frica jurnalistului că mâine ar putea să nu mai aibă un loc de muncă, frica de la finalul lunii, când nu ştie dacă va primi salariul, frica de patron, de politicieni, de autorităţi. Frica managerilor care încearcă să supravieţuiască pe o piaţă aflată în cădere liberă şi unde regulile jocului concurenţial sunt încălcate adeseori, teama că publicitatea ar putea să dispară, frica de instituţiile statului, care ar putea să vină în orice moment în controale prelungite abuziv. Şi, de ce nu, frica celor care au încălcat legile, că mecanismele de control ale statului încep să funcţionze. Câinele de pază al democraţiei pare mai timorat ca oricând", se spune în raportul "Starea sectorului mass-media din România în 2014 – Vulnerabilităţi şi posibile soluţii".
Raportul a fost făcut public de CJI ieri, în contextul Zilei mondiale a libertăţii presei (3 mai).

Potrivit raportului, anul 2014 a fost marcat de adâncirea crizei din mass-media româneşti: "Banii din piaţă sunt din ce în ce mai puţini, majoritatea bugetelor de publicitate mergând către televiziunile centrale. Afacerile de media au fost lovite, în continuare, de scăderea vânzărilor şi a audienţelor, de problemele legate de distribuţie, de publicitatea din bani publici alocată discreţionar şi, mai nou, de interpretările diferite ale legislaţiei româneşti în domeniul fiscalităţii şi al dreptului muncii". Pe de altă parte, potrivit raportului, jurnaliştii acuză, la rândul lor, salariile din ce în ce mai mici, lipsa de predictibilitate şi stabilitate a locului de muncă, programul încărcat şi sarcinile din ce în ce mai multe. "Publicul consideră că mass-media sunt profund viciate, deplânge lipsa conţinutului de calitate, condamnă uneori derapajele din mass-media, dar nu este dispus să plătească pentru conţinut şi nici nu sancţionează prin schimbarea obiceiurilor de consum mediile pe care, altfel, le critică. În plus, nici jurnalismul bun nu-şi găseşte o audienţă foarte mare", se spune în raport.

În ceea ce priveşte anul electoral 2014, raportul CJI menţionează că derapajele profesionale s-au înmulţit. Pe de altă parte, limbajul s-a deteriorat grav, agresivitatea a crescut, atât la nivel naţional, cât şi local, dar există zone în care meseria se practică corect, cât mai aproape de standardele profesionale. Acestea par a fi, însă, excepţiile care se pierd în mulţimea celorlalte, conform raportului.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii