Război în lumea literară ieşeană. Corbu îl atacă pe Lungu

vineri, 06 septembrie 2013, 01:50
4 MIN

Totul a pornit de la o misivă a fostului director al Muzeului Literaturii Române, poetul Daniel Corbu, către actualul director, scriitorul Dan Lungu. Anterior, Corbu fusese schimbat din funcţia de director adjunct în cea de „pedagog muzeal“.

Muzeul Literaturii Române pare să fie zguduit în ultimele zile de un conflict izbucnit între fosta şi actuala conducere a instituţiei. Poetul Daniel Corbu, fost director interimar, îl atacă dur pe Dan Lungu, actual manager, pentru activitatea din ultimele luni. Într-o scrisoare publică, Corbu îşi justifică demersul prin „mâhnirea pricinuită de intruziunea politicului în instituţiile culturale“.

Banii

Relaţiile dintre cei doi oameni de cultură au devenit tot mai tensionate după ce postul de director adjunct, ocupat de Daniel Corbu, a fost desfiinţat, acestuia fiindu-i oferită poziţia de pedagog muzeal. „Din motive doar de dumneata ştiute, ai făcut tot ce a ţinut de prerogativele pe care le ai să mă îndepărtezi din echipa de conducere, neloial şi, până la urmă, nelegal. Dă-mi voie să consider abuz în serviciu faptul că nu am fost anunţat, conform legii, de desfiinţarea postului de director adjunct cu probleme de patrimoniu, pe care l-am ocupat prin concurs, şi că nu mi s-a oferit un post compatibil cu pregătirea mea în domeniu şi vechimea în această instituţie“, îi transmite Daniel Corbu directorului Lungu. Acesta consideră că titlul de expert în patrimoniu, dobândit prin examen la Ministerul Culturii, precum şi absolvirea cursurilor de specialitate la Bruxelles îi justifică prezenţa în instituţie pe o poziţie de conducere. Nemulţumirile lui Corbu vizează şi Festivalul Internaţional de Literatură şi Traduceri, eveniment pentru care Consiliul Judeţean oferă sume importante de bani. Astfel, deşi aproape toate muzeele literare se găsesc într-o stare precară, banii pentru reabilitări sunt refuzaţi instituţiei. „În toată perioada interimatului meu, dar şi ca director adjunct, am făcut nenumărate adrese către CJ, finanţatorul nostru, pentru reabilitarea acestor clădiri de patrimoniu şi în fiecare an suma atribuită a fost zero, pe motiv de criză financiară. Dar în aceleaşi condiţii de criză financiară şi prin intermediul M.L.R. Iaşi ai obţinut de la acelaşi ordonator de credit 500.000 euro pentru organizarea unui fabulos, spui dumneata, festival de literatură şi traduceri. Toate cheltuielile ocazionate de restaurarea muzeelor ar fi fost de aproximativ 300.000 euro, dar «nu sunt bani»“, spune Corbu.

Pierderile

O altă acuzaţie a fostului director priveşte activitatea revistei „Dacia Literară“, al cărei tiraj a fost înjumătăţit printr-o decizie a conducerii. La sfârşitul lunii iunie, Dan Lungu a anunţat un plan de optimizare, care constă în diminuarea tirajului publicaţiei, dar şi reorganizarea activităţii redacţiei, prin micşorarea personalului. În anul 2012, revista a avut un tiraj de 6.000 de exemplare (şase apariţii a câte 1000 de exemplare), din care s-au vândut 1.010, iar 4.200 au fost distribuite gratuit. „În condiţiile în care vânzările sunt nesemnificative, iar revista poate fi consultată şi online pe site-ul MLR, se impun ca prime măsuri diminuarea tirajului la 500 de exemplare pe număr, adică 3.000 pe an, şi stabilirea, ca regulă generală, că numărul exemplarelor distribuite gratuit nu poate depăşi 50% din tiraj“, declara, la acea vreme, Dan Lungu. Conform situaţiei întocmite pe anul 2012, costul de producţie al unui exemplar din „Dacia Literară“ ajungea la 37,85 de lei, în timp ce preţul de vânzare este doar 4 lei. Totalul cheltuielilor revistei a fost de 227.124 de lei, în timp ce valoarea exemplarelor vândute – 4.040 de lei. Astfel, pierderile au ajuns la 223.084 de lei. Salariile reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor, întrucât cei 7 angajaţi au încasat pe parcursul anului 174.200 de lei. „Ca scriitor român cu experienţă europeană trebuie să-ţi atrag atenţia că nici o revistă literară, nu doar această revistă de tradiţie, atât de importantă pentru istoria noastră, nu se susţine din propriile vânzări“, punctează – pe de altă parte – Daniel Corbu. Scriitorul Dan Lungu nu a răspuns acuzaţiilor, întrucât nu este în ţară, ci participă la un festival de literatură în Italia. „Abia am ajuns la Mantova, voi da toate răspunsurile public, când mă întorc“, a precizat Lungu.

Comentarii