Şcolile din oraş unde au mai rămas locuri pentru clasa pregătitoare

marți, 30 aprilie 2013, 01:50
3 MIN
 Şcolile din oraş unde au mai rămas locuri pentru clasa pregătitoare

Pentru etapa a doua sunt libere 2.759 de locuri, în 152 de unităţi şcolare. Cea mai mare concurenţă a fost la „G. Călinescu“, „O. Cazimir“, „V. Alecsandri“ şi „T. Maiorescu“.

În prima etapă de înscriere, încheiată ieri, 7.801 copii au fost acceptaţi la clasa pregătitoare. Pentru a doua etapă, programată între 8 şi 17 mai, sunt libere 2.759 de locuri, în 152 de unităţi şcolare. Totodată, 105 cereri au rămas să fie soluţionate în aceeaşi perioadă, vizând copiii pentru care s-a solicitat înscrierea în alte şcoli decât cele de circumscripţie şi unde nu au putut fi primiţi. Părinţii acestora nu au bifat însă în fişa de înscriere opţiunea întoarcerii la şcolile din circumscripţie în situaţia respingerii de către cele dorite. Datorită revenirii în ţară a unor părinţi, precum şi a solicitării unor şcoli din municipiu de către părinţi care locuiesc în comunele apropiate de oraş, în prima etapă de înscriere s-au aprobat în plus 584 de locuri pentru clasa pregătitoare.

Oficialii din minister au şi realizat un top al celor mai căutate şcoli din ţară, respectiv din judeţ, unde numărul cererilor l-a depăşit considerabil pe cel al locurilor disponibile. În topul primelor 50 de şcoli din ţară din perspectiva concurenţei pe locurile la clasa pregătitoare se află „G. Călinescu“, „O. Cazimir“, „V. Alecsandri“ şi „T. Maiorescu“. În municipiu, se vor mai face înscrieri în următoarea etapă doar în şcolile „C. Sylva“, „D.A. Sturdza“, „E. Cuza“, „P. Poni“, „Gh.I. Brătianu“, „Gh. Mârzescu“, „I. Ghica“, „I. Neculce“, „I. Simionescu“, „I. Teodoreanu“, „M. Codreanu“ şi „V. Conta“. Dintre unităţile de învăţământ menţionate, cele mai multe cereri pot fi depuse la Şcolile „M. Codreanu“ (56 de locuri), "I. Neculce" (30 de locuri). "E. Cuza" (22 de locuri) şi „C. Sylva“ (18 locuri).

„Pentru locurile care ne-au fost aprobate, am luat în calcul şi copiii din alte zone, nu doar pe cei din circumscripţie. În zona centrului vechi, populaţia e cam îmbătrânită, plus că avem şi concurenţi mari, precum Colegiul «Mihai Eminescu» şi Liceul «Vasile Alecsandri». În prima etapă de înscrieri, am primit solicitări din localităţile limitrofe Iaşului, cum ar fi Cârlig, Dorobanţi sau Rediu. Solicitările au venit de la părinţi care au serviciul în Iaşi sau alţi copii la şcoala noastră, în clasele de gimnaziu sau în cele de judo. Locurile rămase libere se vor ocupa în proporţie de 99%, până la începutul noului an. Ştim, din experienţa celorlalţi ani, că mai sunt părinţi care se întorc din străinătate cu copiii sau părinţi care, fiind preocupaţi de existenţa de zi cu zi, îi înscriu mai târziu, şi nu în perioada stabilită de minister“, a explicat Aurel Prisacariu, director al Şcolii „M. Codreanu“.

Un singur loc a rămas neocupat şi la Şcoala „Al. Russo“. O rată modestă de ocupare a locurilor s-a înregistrat în unităţile de învăţământ private. La şcolile FEG, „Spectrum“, „Ioana“, EuroEd“, „Varlaam Mitropolitul“ şi „Lorelay“ au rămas neocupate în total 137 de locuri. Cele mai multe cereri, 62, pot fi depuse la Şcoala FEG.

Comentarii