De Business

Punem punctul pe știi

Se îngroaşă gluma la o mare companie ieşeană

De două săptămâni societatea Fortus SA a rămas fără gaz, fiind deconectată din cauza datoriilor uriaşe pe care le are către E.ON Energie România.

miercuri, 02 octombrie 2013, 01:50
4 MIN
 Se îngroaşă gluma la o mare companie ieşeană

Nu este săptămână fără probleme la Fortus. În urmă cu două săptămâni, E.ON Energie România a decis să întrerupă furnizarea cu gaze naturale la fostul combinat de utilaj greu din cauza datoriilor cumulate din neplata facturilor.

Potrivit reprezentanţilor furnizorului de energie şi gaze naturale, Fortus datorează în acest moment peste 55 milioane de lei, sumă formată din facturi neachitate şi penalităţi de întârziere. „SC Fortus Iaşi a acumulat datorii restante de peste 55 de milioane lei faţă de E.ON Energie România începând din anul 2005, ca urmare a neachitării contravalorii energiei electrice şi a gazelor naturale consumate şi a penalităţilor pentru întârzieri la plata facturilor. Deoarece obligaţiile de plată asumate de SC Fortus SA prin contractele de furnizare şi convenţiile încheiate cu societatea noastră nu au fost îndeplinite, E.ON Energie România a fost nevoită să sisteze pe 18 septembrie a.c. furnizarea gazelor naturale către acest consumator”, a explicat Sorin Munteanu, specialist comunicare externă al E.ON Moldova Distribuţie.

 
 
A strâns 24,3 milioane lei numai de când este în insolvenţă
 
 
Din cele 55 de milioane lei, circa 24,3 milioane lei reprezintă debitul cumulat de Fortus doar în timpul perioadei de insolvenţă din facturile de electricitate neplătite plus penalităţile contractuale aferente. În acest sens, E.ON a trimis judecătorului sindic o cerere privind constituirea unei cauţiuni prin care Fortus să achite 30% din datoria la electricitate, respectiv în cuantum de 7,2 milioane lei. Potrivit documentului apărut în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă pe data de 20 septembrie, valoarea facturilor neachitate către furnizorul de energie electrică începând cu 15 iunie 2008 este de aproximativ 17,7 milioane lei, în timp ce circa 6,5 milioane lei sunt penalităţi contractuale pentru întârzierea plăţii. Judecătorul sindic de la Târgu Mureş va analiza cererea E.ON pe data de 4 octombrie, ora 13.00.
 
 
Acţionarii nu au fost înştiinţaţi
 
 
Dincolo de datoriile imense acumulate către E.ON atât înainte de intrarea în insolvenţă, cât şi în cei cinci ani de insolvenţă, un alt aspect atrage atenţia referitor la această situaţia. Deşi pe 24 şi 25 septembrie au avut loc două şedinţe ale Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, administratorii judiciari şi administratorul special nu au înştiinţat acţionarii despre sistarea furnizării gazelor în combinat. Mai mult decât atât, potrivit unei cereri de completare a ordinii de zi din partea SIF II Moldova, administratorul special Gheorghe Chişcă trebuia să prezinte un raport scris privind activitatea desfăşurată în această funcţie. Cum Chişcă nu a prezentat acest raport, acţionarii au decis să ofere un termen de 30 de zile în care documentul să fie trimis acţionarilor majoritari şi depus la secretariatul Fortus pentru a fi consultat de toţi acţionarii. „Domnul Chişcă apreciază că toate acţiunile efectuate au constituit rapoarte de informare periodice a acţionarului AAAS, SIF Moldova SA. Toate atribuţiile au fost desfăşurate în baza Legii 85/2006, iar pentru unele demersuri s-a solicitat mandat special pe acţiunile aferente”, se arată în procesul verbal al întâlnirii din 25 septembrie.
 
 
Chişcă şi-a înghiţit limba
 
 
„Eu consider că este o lipsă de respect din partea domnului Chişcă faptul că nu i-a informat pe acţionari cu privire la această problemă. De ce să aflu după 30 de zile, când va fi gata raportul, o informaţie care mă interesează în acel moment? Putea transmite şi verbal această informaţie şi soluţiile pe care le-a găsit împreună cu administratorul judiciar”, a comentat situaţia Florin Rugină, mic acţionar la Fortus. Gheorghe Chişcă, administrator special şi director al Fortus, nu putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. În schimb, conducerea E.ON spune că aşteaptă într-un timp cât mai scurt ca Fortus să găsească o soluţie prin care să achite un procent cât mai mare din datorii. „Comercializarea energiei electrice şi a gazelor naturale este una dintre principalele activităţi ale E.ON Energie România, astfel că sistarea furnizării nu este în interesul companiei noastre, utilizarea unui asemenea mijloc restrictiv fiind ultima soluţie la care am recurs. E.ON Energie România îşi exprimă încrederea că SC Fortus SA va identifica în cel mai scurt timp posibil o soluţie viabilă privind plata datoriilor restante, în conformitate cu obligaţiile asumate”, a concluzionat reprezentantul E.ON.
 

 

 

Comentarii