De Business

Punem punctul pe știi

Şeful ASF, acuzat că a încălcat embargoul impus de SUA Iranului

marți, 28 iulie 2015, 01:50
1 MIN
 Şeful ASF, acuzat că a încălcat embargoul impus de SUA Iranului

In momentul în care era şeful ING Bank acesta a avizat o tranzacţie prin care o bancă din Iran a cumpărat un motor de avion din SUA.

Mişu Negriţoiu, şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este în centrul unui scandal uriaş. Potrivit realitatea.net, în timpul în care a fost directorul ING România acesta a încălcat embargoul economic impus de SUA Iranului. Postul TV citează documente emise de OFAC (Office of Foreign Assets Control), corp de control al Ministerului american de Finanţe care se asigură că embargoul impus de SUA pe diverse pieţe este respectat. Mai exact, Mişu Negriţoiu a încuviinţat o tranzacţie ilegală. ING România a jucat un rol esenţial ca bancă de tranzit pentru un transfer ilegal de bani prin care o bancă iraniană a achiziţionat un motor de avion pentru compania aeriană Iran Air.
 
Motorul era produs în SUA, astfel că achiziţionarea lui de către o entitate din Iran încălca flagrant embargoul. Mişu Negriţoiu a intrat într-un joc pe care banca-mama ING l-a mai jucat şi pe alte pieţe supuse embargoului – Cuba, Myanmar, Coreea de Nord, Sudan, Siria – şi a falsificat documentele bancare pentru a ascunde originea americană a motorului şi destinaţia lui – piaţa iraniană. Potrivit unor surse, Mişu Negriţoiu se află pe lista neagră a Departamentului de Stat american şi ar putea primi interdicţie de a intra în SUA pentru o perioadă de timp ca urmare a acestui delict.
 

 

 

Comentarii