Tratament în premieră la Iaşi pentru femeile care au suferit mastectomii

marți, 05 ianuarie 2016, 17:57
2 MIN
 Tratament în premieră la Iaşi pentru femeile care au suferit mastectomii

Pacienţii afectaţi de limfedem se vor putea trata şi la Iaşi în viitorul apropiat. Com­partimentul de îngrijiri paliative de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) va încorpora în următoarele luni şi un cabinet pentru îngrijirea de specialitate şi tratarea limfedemului, o complicaţie întâlnită mai ales la pacientele care au trecut printr-o mastectomie.

Proiectul institutului presupune înfiinţarea unui centru specializat în cadrul căruia să fie supravegheate bolnavele care prezintă membrele inferioare sau superioare afectate de boală.

„Ideea noastră este să organizăm un astfel de cabinet pentru pacientele care sunt diagnosticate cu limfedem după ce au trecut printr-o intervenţie de rezecţie a unui sân din cauza unui cancer. Limfedemul se manifestă prin umflarea membrelor inferioare sau superioare, şi poate fi ţinut sub control prin diferite exerciţii“, a explicat Vladimir Poroch, medic şef al Comparti­mentului de îngrijiri paliative de la IRO.

Limfedemul este o afecţiune care poate fi determinată de o operaţie făcută pentru tratarea unui cancer, dar poate fi prezent încă de la naştere. De asemenea, afecţiunea poate apărea şi din cauza unor tratamente medicamentoase administrate în timpul tratării unui cancer. Potrivit specialiştilor, tratarea lim­fedemului se face prin drenajul lichidului cumulat în zona afecată şi prin diferite exerciţii specifice.

Pacienţii care sunt diagnosticaţi cu limfedem sunt sfătuiţi să poarte o brăţară specifică prin care se atenţionează că unele manevre medicale, cum ar fi luarea tensiunii arteriale sau recoltarea de sânge de la membrul afectat, poate agrava starea bolna­vilor.

Comentarii