Trei fraţi inteligenţi dintr-o familie nevoiaşă din Iaşi dau un exemplu demn de urmat

duminică, 03 ianuarie 2016, 14:46
3 MIN
 Trei fraţi inteligenţi dintr-o familie nevoiaşă din Iaşi dau un exemplu demn de urmat

Marian, Ştefan şi Ioachim Marincean, trei fraţi din Belceşti, se consideră extrem de norocoşi. Fiecare a avut ocazia să ajungă la o şcoală din oraş datorită unui proiect al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Centrul de excelenţă din cadrul complexului de servicii Bucium a sprijinit, din 2005, până acum 50 de copii al căror coeficient de inteligenţă era în momentul testării peste medie. Marian a fost selectat în centrul ieşean încă de la începutul proiectului.

Abia terminase clasa I la şcoala din Belceşti. La început a fost elev al Şcolii Generale „Bogdan Petriceicu Haşdeu“, iar apoi al Colegiului „Emil Racoviţă“ din Iaşi. Acum, tânărul este elev în clasa a XII-a a colegiului, la specializarea matematică-informatică. La anul, Marian va da admiterea la Facultatea de Informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

„Am ajuns aici după ce am dat un test de inteligenţă. La început am fost 12 copii în program. Eram timizi, ne-a fost greu să ne despărţim de familie, dar am păstrat legătura cu ea pentru că mergeam acasă o dată la două săptămâni. Toţi oamenii din centru ne-au ajutat să ne acomodăm, şi chiar dacă la şcoală aveam lacune foarte mari, am reuşit să recuperăm cu toţii şi să ne adaptăm. Am avut toţi o dorinţă de a reuşi de la început şi asta s-a văzut în rezultatele de la şcoală“, a spus Marian.

Situaţia financiară a familiei Marincean nu le-ar fi permis părinţilor să-şi dea copiii la şcoli în Iaşi. Marian spune că familia nu se află la limita de supravieţuire, dar nici nu ar fi reuşit să-şi poarte toţi cei cinci copii prin şcoli. Fraţii săi, Ştefan şi Ioachim, învaţă la Colegiul „Emil Racoviţă“ în clasa a XI-a, respectiv în clasa a VII-a la Şcoala Generală „Bogdan Petriceicu Haşdeu“.

„Din punctul nostru de vedere, proiectul de excelenţă este unul foarte util cu ajutorul căruia am crescut şi ne-am dezvoltat frumos. Acesta ne-a deschis alte perspective. Fără acest proiect nu aveam şansa unică de a învăţa la oraş, în şcoli foarte bune. Cred că a fost voinţa lui Dumnezeu să fim împreună toţi trei în proiect“, a explicat Marian.

Prin Centrul de Excelenţă al DGASPC, finanţat exclusiv de Consiliul Judeţean, copiii cu o situaţie materială precară şi cu un coeficient de inteligenţă peste medie intră într-un program special de pregătire. Ei sunt cazaţi gratuit în vile speciale, li se asigură hrana şi o bursă cu condiţia să-şi menţină media şcolară peste 9. În prezent, 20 de beneficiari din 26 incluşi în programul special sunt studenţi.

„Am avut şi cazuri de copii care nu s-au adaptat învăţământului de nivel superior. Tinerii sunt sprijiniţi de DGASPC până la vârsta 26 de ani, dacă urmează facultatea la zi. Proiectul s-a născut din ideea că în judeţ sunt foarte multe familii sărace care au copii cu potenţial intelectual ridicat“, a explicat Andreea Corodescu, coordonatoarea centrului DGASPC din Bucium.

Comentarii