De Business

Punem punctul pe știi

Un ieşean este în top cinci cei mai bogaţi români

vineri, 11 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Un ieşean este în top cinci cei mai bogaţi români

Revista Capital estimează că Iulian Dascălu, patronul Iulius Group şi Palas are o avere de aproximativ 450-460 milioane de euro.

 

 Cel mai bogat ieşean, Iulian Dascălu, patronul Iulius Group şi Palas, şi-a păstrat poziţia a cincea în topul românilor cu cele mai mari averi, potrivit topului realizat de revista de business Capital. Aceeaşi publicaţie arată că Dascălu şi-a crescut averea cu cel puţin 10 milioane de euro faţă de anul trecut şi are în derulare proiecte de investiţii care îi vor maximiza averea. Concret, Iulian Dascălu ar avea o avere de 450 – 460 de milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut aceasta era cuprinsă între 430 şi 450 milioane de euro. Supranumit şi „regele mall-urilor”, Dascălu declara în ediţia de anul trecut a Top 300 Capital că „s-a săturat de construit mall-uri”, punând accept pe faptul că intenţionează să dezvolte „proiecte mixte, cu investiţii în arhitectură, în simboluri proprii pentru oraşul în care sunt construite”. Un astfel de proiect a fost demarat în Timişoara şi poartă numele „Openville”, un ansamblu multifuncţional în valoare de 220 milioane euro, pe o suprafaţă de peste 594.000 mp din imediata vecinătate a Iulius Mall.

Acesta ar fi a doua investiţie de tip mixed-use din portofoliul grupului de firme Iulius după Palas Iaşi. Openville va reuni funcţiuni de office, retail, parc şi entertainment, dar va găzdui şi un record naţional, omul de afaceri dorind să construiască cea mai înaltă clădire de birouri din ţară, 27 de etaje şi 155 de metri. În Iaşi, Iulian Dascălu a modificat spaţiul care trebuia să deservească ansamblul Palas ca cinematograf şi l-a transformat în birouri şi a definitivat şi clădirea de pe Sfântul Lazăr, în care  lucrează gigantul american Amazon. Dascălu este depăşit în acest top de patronul RCS&RDS, Zoltan Teszari, cu 500 – 520 milioane euro, de Ioan Niculae cu 600 – 700 milioane euro, cel care în 2013 era cel mai bogat român cu 1,7 miliarde euro, de patronii lanţului de magazine Dedeman, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, cu 920 – 950 milioane euro şi Ion Ţiriac, fostul tenismen mărindu-şi averea de la 1,5 la 1,65 miliarde euro.

 
Cine venea din urmă
 

Anul trecut, în Top 300 şi-au făcut loc 7 ieşeni, cea mai mare avere după Iulian Dascălu având-o Dan Fiterman, patron al spitalului Arcadia şi Fiterman Pharma, cu 74 – 78 milioane de euro. Cu investiţii îndeosebi în domeniul serviciilor medicale şi farmaceutice, dar şi în imobiliare sau consultanţă de business, afacerile derulate în 2015 de firmele familiei depăşesc valoarea de 350 milioane lei. Locul trei, în Iaşi, i-a revenit anul trecut omului de afaceri Neculai Apostol şi fiilor săi, care conduc grupul de firme Kosarom, cu o avere de 46 – 48 milioane euro. Familia Apostol îşi bazează businessul pe trei mari direcţii, creşterea şi comercializarea cărnii de pui prin firma AVI – TOP, creşterea porcinelor prin firma Suinprod şi producţia şi conservarea cărnii prin Kosarom. Surpriza din topul anului a trecut a fost Constantin Duluţe, cel care lucrează 57.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei, cu 40-42 milioane euro.

După Duluţe, în top şi-a făcut loc Dan Iulian Stratan, om de afaceri cu activitate în domeniul oferirii serviciilor de consultanţă, având o avere de 23-25 milioane euro. În prezent, Stratan aşteaptă să primească ultimele documente de la Primăria Iaşi pentru a începe construcţia unui bloc de locuinţei pe bulevardul Poitiers, alături de Bogdan Solcanu, fiul fostului lider PSD Ioan Solcanu, şi vărul acestuia, Mihai Solcanu. Capital l-a introdus anul trecut în top şi pe latifundiarul ieşean Ioan Zapodeanu, cu o avere de 21-23 milioane de euro. Zapodeanu este cercetat de procurorii anticorupţie pentru una din afacerile sale cu terenuri, lovitura dată statului fiind de circa 700.000 euro. Ultimul ieşean prezent în topul de anul trecut a fost Adrian Butucă, patron al editurii Polirom şi al falitei Moldomobila, cu o avere de 17-18 milioane euro.

 

 

Comentarii