UTI va oferi titlul de Doctor Honoris Causa unui inginer ce militează pentru unire şi e plin de medalii

vineri, 19 iunie 2015, 01:51
2 MIN
 UTI va oferi titlul de Doctor Honoris Causa unui inginer ce militează pentru unire şi e plin de medalii

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi îi va decerna, în cadrul unei ceremonii festive, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar Valeriu Dulgheru, de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău.

Acesta este şeful Departamentului de Bazele Proiectării Maşinilor de la Facultatea de Mecanică a instituţiei de învăţământ superior tehnic de peste Prut. Ceremonia va avea loc astăzi, de la ora 10.00, în Sala de Conferinţe a UTI, într-o Şedinţă Festivă a Senatului. „Activitatea didactică, ştiinţifică şi de presă a profesorului Valeriu Dulgheru este impresionantă prin dimensiuni şi abordări: monografii manuale, îndrumare cărţi (52), articole publicate (580), brevete de invenţie (175), participări la expoziţii internaţionale (12), contracte de cercetare ştiinţifică cu finanţări interne şi internaţionale (70)“, au precizat reprezentanţii universităţii.
Profesorul basarabean a fost medaliat cu peste 100 de medalii de aur şi argint şi a câştigat 20 de premii speciale în cadrul participărilor la Expoziţiile Internaţionale de Invenţii şi Transfer Tehnologic. În materie de activitate ştiinţifică, profesorul a contribuit timp de trei decenii şi jumătate la conturarea unei direcţii noi de cercetare – transmisiile planetare precesionale, a cercetare teoria angrenajului cu mişcare precesională a utilajelor, iar una dintre preocupările sale recente a constat în elaborarea sistemelor de conversie a energiilor regenerabile.
 
Prof.dr. Valeriu Dulgheru este fondatorul Centrului de Proiectarea Asistată de Calculator, al Centrului pentru Sistemele de Conversie a Energiilor Regenerabile, al Centrului de Creativitate Tehnică şi al Cercului Tinerilor Inventatori. Acesta este şi un puternic militant pro-european şi al Unirii dintre România şi Republica Moldova, colaborând de peste 20 de ani cu profesorii de la Facultatea de Mecanică a UTI.
 

Comentarii