VEȘTI BUNE! Şanse la viaţă pentru trei bebeluşi din Iaşi cu malformaţii cardiace

marți, 23 august 2016, 01:57
2 MIN
 VEȘTI BUNE! Şanse la viaţă pentru trei bebeluşi din Iaşi cu malformaţii cardiace

Unul dintre ei, cazul cel mai grav, va fi operat în Austria.

Trei dintre cei cinci be­beluşi cu malformaţii cardiace congenitale din Sec­ţia de Cardiologie Pediatrică a Spitalului de Urgen­ţe pentru Copii „Sf. Maria“, care săptămâna trecută aşteptau o şansă la viaţă, au primit zilele trecute un răspuns pozitiv.

Cel mai grav caz, al lui Nicolai, băieţelul născut de doar câteva zile, va fi transferat pentru intervenţie chirurgicală în Austria. Acesta a fost diagnosticat cu malformaţie conge­nitală complexă, şi anume cord stâng hipoplazic, afecţiune cardiacă congenitală în care partea stângă a cordului este nedezvoltată.

Unul dintre nou-născuţii din ca­drul secţiei va fi operat la Târgu Mureş, iar unul la Institutul de Boli Cardio­vasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ din Iaşi, în cazul acestuia fiind vorba despre o endocardită, afec­ţiune bacteri­ană care constă în dezvoltarea unei infecţii la nivelul învelişului exterior al inimii.

Ceilalţi doi urmează să primească un răspuns fie din străinătate, fie din ţară, cu privire la şansele de a be­neficia de o intervenţie chi­rurgicală care să le sal­veze viaţa.

„Zi­lele acestea a venit acceptul pentru transferul în străinătate pentru bă­ieţelul cu cord stâng hi­poplazic, însă este vorba despre un caz foarte grav, nu ştim cum va evo­lua“, a precizat şef lucrări dr. Alina Costina Luca, şeful Secţiei de Cardiologie Pediatrică de la Spitalul de Copii.

În acest timp, be­beluşii au primit tratament cu Al­prostadil, care are sco­pul de a menţine permeabi­litatea ca­nalului arterial la nou-năs­cuţii cu boli cardiace, a­me­liorând circulaţia şi oxige­narea până în mo­mentul efectuării tratamentului chi­rur­gical corector. 

Comentarii