VIDEO: Jale în ţigănie: ieri a murit bulibaşa din Zanea, iar Spitalul Sf. Spiridon a fost păzit de jandarmi

marți, 24 ianuarie 2017, 02:58
3 MIN

Colea Stănescu avea 67 de ani şi era internat de sâmbătă, în stare gravă. Decesul acestuia a întristat întreaga comunitate de ţigani din Zanea, zeci de persoane venind ieri să-l plângă la spital.

Bulibaşa din Zanea, Colea Stănescu, a murit ieri la amiază la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Spitalul regretă decesul acestui pacient, aşa cum se întâmplă în cazul tuturor pacienţilor care au o evoluţie nefavorabilă. Pacientul era cunoscut cu multiple boli cronice, şi a fost internat la gastroenterologie, chirurgie şi ATI. În ciuda eforturilor medicale, evoluţia a fost nefavorabilă“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al spitalului. Potrivit medicului, familia a comunicat în permanenţă cu echipa medicală care s-a ocupat de îngrijirea bolnavului. Pacientul a fost internat sâmbătă, 21 ianuarie, după ce anterior fusese internat şi la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ pentru o complicaţie a insuficienţei renale. 

„Tradiţia e foarte zgomotoasă“

Decesul liderului ţiganilor din Ciurea a întristat întreaga comunitate, zeci de membri venind la spital să-şi plângă necazul. Bulibaşa, în vârstă de 67 de ani, şi-a pierdut viaţa ieri, 23 ianuarie, în jurul orei 12. În foarte scurt timp, în faţa Spitalului „Sfântul Spiridon“ s-au adunat numeroase cunoştinţe, femei şi bărbaţi care ţipau de necaz. Grupul de ţigani a fost ţinut de forţele de ordine în afara spitalului, mai exact în parcarea dintre ambulatoriu şi spital. Romii erau păziţi de aproximativ 15 jandarmi, plus încă doi reprezentanţi ai poliţiei locale.

Reprezentanţii unităţii medicale au precizat că prezenţa forţelor de ordine este firească în condiţiile în care la spital se prezintă mai mulţi aparţinători ai unui pacient. „Ceea ce se întâmplă în faţa spitalului este legat de tradiţiile acestei comunităţi căreia îi aparţine pacientul. Din experienţă, ştim că întotdeauna se întâmplă aşa, reacţia de doliu este una foarte zgomotoasă, care adună foarte multe persoane, şi cu cât rangul celui pierdut este mai înalt, cu atât oamenii care vin la spital pentru a-i aduce un fel de omagiu sunt în număr mai mare. În spital nu s-au înregistrat daune materiale, dar în cazul în care mai mulţi aparţinători sunt prezenţi, în curtea sau apropierea acestuia, mobilizarea firmei de pază, a jandarmeriei, a poliţiei este mai mare, pentru a preveni anumite situaţii de conflict“, a mai arătat şefa UPU-SMURD.

Primarul comunei:Un lider implicat

Comunitatea romă nu a avut nici un fel de nemulţumire faţă de actul medical. Potrivit primarului Cătălin Lupu din comuna Ciurea, bulibaşa Colea Stănescu a fost un lider implicat în viaţa comunităţii, nu de puţine ori stabilind echilibru între membrii pe care îi conducea şi ceilalţi locuitori. „Bulibaşa Colea Stănescu ne-a ajutat întotdeuna când apăreau situaţii conflictuale. O situaţie mai tensionată a fost acum doi-trei ani, când s-a petrecut o crimă în comună. Atunci, bulibaşa a contribuit şi a ajutat ancheta, a mers pe la familiile implicate şi le-a sfătuit să colaboreze cu instituţiile. Era un cetăţean cu experienţă, un factor de echilibru în comunitate“, ne-a declarat Cătălin Lupu. Bulibaşa Colea Stănescu era născut pe 1 ianuarie 1950, şi se afla în fruntea comunităţii de ţigani de la Ciurea din 1980, după ce bulibaşa Budiş a încetat din viaţă.

Comentarii