De Business

Punem punctul pe știi

600.000 litri de vin rosu, retras de la vinzare

joi, 27 septembrie 2007, 18:48
2 MIN
 600.000 litri de vin rosu, retras de la vinzare

Amatorii de vinuri rosii trebuie sa fie atenti la bauturile importate din Republica Moldova. Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) a retras de pe piata ieseana 600.000 de litrii de vin rosu vrac importat din tara vecina.

Bautura continea o substanta nociva, respectiv diglicozit de malvidina (n.r.- colorant natural din pielita strugurelui de vita hibrida), peste limitele acceptate de Uniunea Europeana . „Legislatia UE interzice ca vinurile aflate in comert sa contina mai mult de 15 miligrame de malvidina pe litru. Din informatile pe care le avem aceasta substanta este daunatoare sanatatii, iar noi am gasit si o concentratie de 25 de miligrame pe litru", a explicat Magneriu Jalba, seful departamentului de inspectii din cadrul DADR.

Intreaga cantitate a fost retrasa de la societatea Eurovino, fosta Moldrom Impex. „Nu putem sti cu exactitate cit vin vrac din Republica Moldova a fost adus in judet anul trecut. Stim ca numai acest importator aducea anual trei milioane de litrii de vin din Republica Moldova. Este posibil ca o parte din acest vin cu exces de malvidina sa fi fost imbuteliat si sa mai fie inca la vinzare prin magazinele din judet. Vinul confiscat a fost deja trimis la o distilerie din Ploiesti", a mai spus Jalba.

Reprezentantii importatorului Eurovino sustin ca vinul a fost importat inainte de integrarea in UE. „Am avut relatii comerciale cu Republica Moldova. Au existat insa suspiciuni, am facut analize. Am trimis vinul la distilat. Acum avem relatii comerciale cu tari din Uniunea Europeana. Nu cred insa ca substanta aceasta este periculoasa pentru sanatate pentru ca bunicii mei care traiesc la tara au 80 de ani, au baut vin din vita hibrida si nu li s-a intimplat nimic din cauza asta", a sustinut Ioan Hultoana, reprezentant al Eurovino.

Cumparatorii au insa putine sanse ca sa recunoasca un vin care contine aceasta substanta nociva. „Nu ne putem da seama de continutul de diglicozit de malvidina al unui vin decit printr-o analiza intr-un laborator foarte bine dotat. Este un colorant natural din pielita strugurelui de vita hibrida. Acesta se metabolizeaza mai greu si poate da stari de disconfort si o usoara toxicitate la nivel muscular. Este o masura impusa de Uniunea Europeana pentru a reduce din suprafata de vie hibrida, dar nu a murit insa nimeni din aceasta cauza", a argumentat Marius Niculaua, asistent de cercetare in cadrul Centrului de Cercetari Oenologice ce face parte din Academia Romana.

Comentarii