De Business

Punem punctul pe știi

Cit de periculoase sint antenele de telefonie celulara?

vineri, 04 august 2006, 19:22
5 MIN
 Cit de periculoase sint antenele de telefonie celulara?

Mai multi ieseni se pling ca sint afectati de antenele GSM de pe bloc. „Ma copleseste moleseala“, „am dureri de cap si insomnii“, „fiica mea, in virsta de un an si jumatate este foarte agitata tot timpul“ sint citeva din constatarile unor locatari din aceste blocuri.
Sint periculoase antenele firmelor de telefonie instalate pe blocurile in care locuiti sau pe cele din vecinatate? V-ati simtit vreodata rau si ati pus starea de oboseala pe marginea presupuselor radiatii ale instalatiilor de transmisie? Vreti sa aflati mai multe despre acest subiect care face cariera in dezbaterile din strainatate si nu numai? In Iasi nu aveti nici o sansa sa primiti raspunsuri, la intrebarile de mai sus, de la institutiile oficiale ale statului care au in atributii supravegherea sanatatii umane si a mediului. Subiectul este tabu sau este aruncat ca un cartof fierbinte din miinile unei institutii in ale alteia. La solicitarea unor ieseni care cred ca sint afectati de undele electromagnetice ale unor asemenea antene am batut la portile mai multor institutii. Reactia sefilor acestora a fost de parca le-am plasat o bomba sub birou.
„De cind au fost montate antenele am insomnii“
„De aproape doi ani de cind au fost montate antenele GSM pe bloc am dureri de cap si insomnii“. Asa isi incepe povestea o ieseanca care s-a adresat la mai multe institutii in speranta ca va obtine un raspuns la intrebarea care o framinta de mai mult timp: sint ori nu periculoase antenele GSM? Mai multi locatari din blocul X1 din Copou, situat pe strada Titu Maiorescu, s-au plins printr-o scrisoare adresata redactiei ca de mai mult timp au dureri de cap, ameteli si stari de moleseala. „Este o diferenta foarte mare intre starea mea de la serviciu si cea de acasa. Dupa ce stau citeva ore la domiciliu nu mai sint practic in stare de nimic. Ma copleseste moleseala. In plus, fiica mea, in virsta de un an si jumatate este foarte agitata tot timpul“, s-a plins locatara Violeta Melinte de la etajul noua. Aceasta a adaugat ca de citeva zile si-a dus copilul la o ruda din Pascani, iar fetita a devenit mai linistita. Simptome asemanatoare au insa si vecinii care locuiesc la etajele inferioare ale imobilului. De exemplu, Traian Baran, fost profesor universitar la UMF Iasi, sustine ca se simte „rau“ ori de cite ori sta mai multe ore in casa. „Sa le ia si sa se duca cu ele“, ne-a repezit locatarul de la etajul I al blocului X1 cind l-am intrebat despre antene. Au ei dreptate sa acuze firmele de telefonie mobila?
Institutiile arunca pisica una in curtea celeilalte
Irina Gorgos, profesoara de franceza la Liceul Negruzzi, a consultat chiar si parerea unor medici straini in ceea ce priveste impactul radiatiilor emise de antenele de telefonie mobila asupra sanatatii personale. „Tocmai am avut ocazia sa merg la tratament in Israel. Am povestit medicilor de acolo ca noi avem antene de telefonie pe bloc. Dumnealor mi-au spus ca eu captez toate radiatiile emise afectindu-mi glanda tiroida“, a declarat locatara de la etajul V. Nelinistile celor de mai sus nu sint luate in consideratie de institutiile statului. Acestea din urma arunca pisica una in curtea celeilalte. „Nu intra in sfera noastra de competenta“, ne-a transmis sec Danut Pirchiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi. Nici Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Iasi nu pare sa aiba habar cine se ocupa de supravegherea antenelor GSM. Reprezentantii institutiei spun chiar ca nu este nevoie in prealabil de un acord de mediu. „Am inregistrat citeva sesizari ale iesenilor la adresa antenelor de telefonie mobila de pe bloc, insa le-am directionat catre DSP (n.r. – Directia de Sanatate Publica) deoarece nu avem noi competente in domeniu. Ca sa putem avea un punct de vedere obiectiv, ar trebui sa avem la baza un studiu stiintific care nu a fost deocamdata intocmit“, s-a scuzat Constantin Vlunga, comisar la Garda de Mediu Iasi.
„Problemele locatarilor sint de la caldura de afara“
Conducerea DSP, spre care reporterii „Ziarului de Iasi“ au fost directionati, pare insa picata din luna. Si aceasta institutie sustine ca nu are ca atributii cuantificarea radiatiilor emise de antenele de telefonie mobila. „Nu intra in sfera noastra de competenta. Noi masuram doar radiatiile ionizante de la aparatura medicala, nu si pe cele electromagnetice. Poate ca problemele pe care le acuza acesti locatari sint de la caldura de-afara“, a precizat Mihnea Hurmuzache, seful DSP Iasi. Aceasta in conditiile in care, la intilnirea care a avut loc la inceputul saptaminii la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor intre reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorului (APC) Romania si operatorii de telefonie mobila, institutia a propus elaborarea unui studiu de impact asupra sanatatii ce trebuie realizat de Directia de Sanatate Publica in colaborare cu Institutul de Sanatate Publica. „Studiul va cuprinde atit caracterizarea nivelului de expunere a populatiei, cit si efectele asupra sanatatii si conditiile de conformare pentru prevenirea efectelor asupra starii de sanatate a populatiei“, se precizeaza intr-un comunicat de presa al APC Romania. Prefectul judetului, Radu Prisecaru, sustine ca institutia care poate da un raspuns la aceasta problema este Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI). In replica, Dan Grigore, seful IGCTI sustine ca nu are nici in clin nici in mineca cu antenele GSM. In schimb, acesta ne-a directionat catre DSP Iasi, institutie care la rindul ei a pasat problema la alte organisme de stat.
Ce spun firmele de telefonie mobila?
Pe de alta parte, reprezentantii companiilor de telefonie mobila sustin ca temerile locatarilor care au antene GSM amplasate pe blocuri nu se justifica atita timp cit nu exista un studiu stiintific care sa demonstreze ca acestea sint sau nu daunatoare. „Comunitatea stiintifica internationala si forurile medicale abilitate care au evaluat cercetarile efectuate pina in prezent nu au identificat nici un risc asupra sanatatii umane asociat cu energia de frecventa radio provenind de la antenele amplasate in zone accesibile publicului. Studiile stiintifice nu au aratat o legatura directa intre proximitatea statiilor radio ale retelei mobile si afectarea sanatatii. Aceasta concluzie este sustinuta de catre studii realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii“, a specificat Felicia Candidatu, project manager la Vodafone Romania.

Comentarii