De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul a strins 19 miliarde lei din imobiliare in Iasi

luni, 07 august 2006, 19:19
3 MIN
 Fiscul a strins 19 miliarde lei din imobiliare in Iasi

19 miliarde lei vechi. Atit a incasat statul din impozitele retinute pe tranzactiile imobiliare efectuate de ieseni in primele sase luni ale acestui an. Potrivit unui raport intocmit de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, cei 44 de notari din Iasi au raportat pentru primul semestru al anului in curs un numar total de circa 1.000 de vinzari-cumparari de imobile. „In perioada 1 ianuarie-30 iunie 2006, impozitul incasat din tranzactii imobiliare se cifreaza la peste 1,965 milioane RON. Trebuie precizat ca suma include si raportarile notarilor din localitatile arondate orasului: Pascani, Hirlau, Tirgu Frumos si Raducaneni“, a declarat Sorina Marin, directorul executiv adjunct al DGFPJ Iasi. Tinind cont de faptul ca statul retine din fiecare tranzactie un impozit de 16% din diferenta de vinzare-cumparare a imobilului, rezulta ca profitul obtinut din tranzactiile imobiliare se ridica la aproximativ 122 miliarde lei vechi, adica circa 3,4 milioane de euro. Dupa cum spun reprezentantii Fiscului, cel mai mare impozit platit la stat in urma unei singure tranzactii ajunge la 835 milioane lei vechi. Potrivit reglementarilor Codului Fiscal, sint supuse impozitarii toate veniturile obtinute din tranzactiile de case si terenuri care se instraineaza intr-o perioada mai mica de trei ani. Se impoziteaza diferenta favorabila dintre pretul cu care se vinde imobilul si cel cu care acesta a fost anterior achizitionat. Agentii imobiliari din Iasi apreciaza ca profitul raportat de notarii publici nu reflecta valoarea reala a tranzactiilor efectuate pe piata. De cele mai multe ori, vinzatorul si cumparatorul apeleaza la tertipuri prin care evita sa plateasca impozite mari. Concret, cele doua parti implicate in tranzactie incheie conventii verbale tacite prin care declara la notar un pret de vinzare a imobilului mai mic decit cel real. „De multe ori se trece o valoare mai mica in acte, tocmai pentru a plati un impozit mai mic“, ne-a declarat Bogdan Cihodaru, patronul agentiei imobiliare Terra. Numai ca aceasta inginerie nu este lipsita de dezavantaje. In cazul in care cumparatorul doreste sa instraineze acelasi imobil in mai putin de trei ani, atunci va fi nevoit sa plateasca un impozit mai mare la noua tranzactionare daca nu se intelege cu urmatorul cumparator.
„Anul trecut un client a trecut in acte ca a cumparat apartamentul la valoarea minima de 20.000 de euro. Acum vinde acelasi imobil cu 70.000 de euro. Deci va trebui sa plateasca un impozit de vreo 8.000 de euro“, a exemplificat Romulus Andrei, patronul agentiei imobiliare Acropolis din Iasi. Impozitul poate fi fentat si prin apelarea la un evaluator. „Daca cineva vrea sa vinda cu 35.000 de euro un apartament cumparat cu 20.000 de euro, si nu vrea sa plateasca un impozit prea mare atunci apeleaza la un expert imobiliar. Acesta ii elibereaza un act din care reiese ca imobilului i-au fost aduse imbunatatiri, iar valoarea acestuia este acum de 30.000 de euro. Aceeasi practica este valabila si pentru terenuri“, a specificat Diana Cibotar, administratorul agentiei imobiliare Velis.
O alta metoda pe care o folosesc investitorii imobiliari pentru a scapa de definitiv de impozit este vinzarea prin intermediul unei rude. „Bunurile imobile dobindite prin donatie de la o ruda de pina la gradul IV sint scutite de impozitare. Numai ca aceasta metoda este destul de riscanta atita timp cit persoana care primeste donatia nu este de incredere“, a atras atentia investitorul in imobiliare Ioan Zapodeanu.

Comentarii