„Oalele minune”, centrala termica a saracului

joi, 13 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 „Oalele minune”, centrala termica a saracului

Solutia gasita de adjudeni pentru incalzirea locuintelor pe timp de iarna este reprezentata de asa-zisa „oala minune”, un recipient metalic plin cu apa, amplasat pe ochiul de la aragaz si care trimite apa fierbinte in calorifere prin intermediul unei pompe actionate electric.
Dispozitivele au aparut pe piata in urma cu circa doi ani, ca o alternativa mai putin costisitoare la centralele termice de apartament si ca o modalitate ieftina de incalzire a apartamentelor.
In conditiile in care, din motive economice si tehnice, in aceasta iarna in Adjud nu va mai fi furnizata caldura in sistem centralizat, minicentrala de pe aragaz se pare ca este varianta salvatoare a adjudeanului nevoias, care nu isi poate permite costurile montarii unei centrale termice de apartament.
Practic, determinarea numarului total de astfel de dispozitive montate in Adjud este greu de realizat. Aceasta din cauza ca respectivele minicentrale nu trebuie declarate la Asociatia de proprietari, iar pentru montarea lor nu este necesar avizul Distrigaz. Totusi, chiar si in aceste conditii unii dintre administratorii de Asociatii de proprietari au o evidenta aproximativa a familiilor care folosesc pentru incalzire „oala minune”. Este cazul Asociatiei nr. 11, unde circa 50 de apartamente sint inregistrate cu aceasta sursa alternativa de incalzire.
Gheorghe Angheluta, administratorul Asociatiei, apreciaza ca minicentralele de apartament sint o solutie foarte convenabila pentru incalzirea locuintelor si nu prezinta un pericol pentru locatari. „In doi ani de zile de cind au inceput sa se instaleze nu s-a inregistrat nici un caz deosebit. Aceasta deoarece nici o familie nu lasa minicentrala pornita atunci cind nu este acasa. Din acest punct de vedere exista posibilitatea unui pericol si oamenii sint foarte precauti. In plus, pe timp de noapte nu se lasa centrala pornita”, ne-a declarat Gheorghe Angheluta. „Exista totusi si un inconvenient: miroase putin a gaz metan. Dar si acest inconvenient a fost inlaturat prin montarea de hote sau aburare”, a completat acesta. Conform spuselor administratorului, minicentrala de apartament reprezinta o solutie ideala pentru un om necajit, care nu isi permite o centrala clasica. „E ieftina, practica, usor de montat si exploatat”, a completat Gheorghe Angheluta.
10 milioane, centrala saracului
Pentru montarea unei oale minune, costurile pot ajunge pina la circa 10 milioane de lei. Dispozitivele care se gasesc in comert sint omologate, nu necesita aprobari pentru montare si nu presupun interventii la reteaua de gaz metan. Practic, este vorba despre o oala care fierbe pe aragaz, echipata cu un vas de expansiune si legata la o pompa. Preturile la care adjudenii pot cumpara respectivul dispozitiv variaza in functie de componentele care se achizitioneaza si de numarul de camere care se doreste a fi incalzite. Astfel, oala si vasul de expansiune costa 3,5 milioane de lei. La acestea se adauga si pompa, cu preturi cuprinse intre 2,5 si 3,2 milioane de lei, in functie de puterea dezvoltata. Se gasesc si dispozitive complete, pentru incalzirea a doua camere, la pretul de 6,5 milioane de lei. In plus mai sint necesare racorduri si fitinguri in valoare de circa un milion de lei si pexal cam de aceeasi valoare. Daca adaugam si pretul manoperei – aproximativ 2 milioane de lei – aflam cit il costa pe adjudean „minunea” incalzirii pe timp de iarna.
Unii administratori aproximeaza ca la nivelul orasului ar fi in jur de 1000 de utilizatori ai oalei minune. „In asociatia mea aproape la fiecare bloc sint circa 3-4 apartamente care au montate o astfel de microcentrala. Dupa aproximarile facute, consumul de gaz metan ar fi de un metru cub la trei ore, ceea ce consider ca este rezonabil. De altfel, din facturile defalcate emise de Distrigaz, se poate trage concluzia ca la blocurile unde sint micocentrale de apartament, consumul este mai mic decit in blocurile unde nu se inregistreaza astfel de cazuri”, ne-a spus Vasile Vatamaniuc, administrator la Asociatia nr. 7.
„Bombe pe aragaz”
Sint si persoane care nu vad cu ochi buni respectivele oale de incalzit. „In comparatie cu centralele mai vechi sau cu cele cu tiraj normal, aceste oale sint adevarate bombe pe aragaz. Adjudenii sint insa practic obligati sa-si faca asemenea improvizatii din cauza piedicilor care li se ridica atunci cind intentioneaza sa gaseasca alta metoda de incalzire”, ne-a declarat un adjudean care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Deocamdata adjudenii sint multumiti cu oalelel lor. „Eu am avut o asemenea oala in casa si am fost multumit de ea. Am schimbat-o insa pentru ca nu puteam incalzi toata casa si nu aveam apa calda. A fost buna atit cit a fost, dar se poate si mai bine”, ne-a declarat V. E., adjudean trecut prin experienta oalelor minune. (Elena VATAMANU)

Comentarii