Pilula ecologica

miercuri, 16 ianuarie 2008, 20:01
2 MIN
 Pilula ecologica

O mica parte dintre acestea penetreaza atmosfera disipindu-se in Univers, dar cea mai mare parte sint retinute de stratul gazos ce joaca un rol similar invelisului unei sere. Asa se face ca temperatura medie la suprafata Pamintului este de cca 15sC si nu de -15sC care ar fi valoarea termica in absenta acestui strat (Balasanian,2005).

O data cu cresterea concentratiei gazelor din atmosfera datorita poluarii (consecinta a industrializarii) fluxul de radiatii infrarosii care se pierd in Cosmos este diminuat si ca urmare caldura acumulata la suprafata terestra va fi mai mare, determinind aspectul nefast al efectului de sera, concretizat prin incalzirea globala.

Gazele cu efect de sera sint: 49% CO2 , 18% CH4, 14% clorofluorocarburi, 6% oxizi de azot si 13 % alte gaze. Contributia unor tari la incalzirea globala a Terrei este urmatoarea: 21% SUA, 14% Rusia, 14% tarile europene, 7% China, 4% Brazilia, India, 36% alte tari (Balasanian, 2005).

– Dioxidul de carbon provine in proportie de 80 % din arderea combustibililor fosili (carbune, petrol, gaze naturale), iar 20 % din defrisarea padurilor. Prin taierea padurilor, o parte din ramuri, trunchiuri, frunze, radacini intra in descompunere si elimina CO2.

– Metanul este format de microorganismele din mlastini, din fermentatia alimentelor de origine vegetala in intestinul animalelor etc.

– Protoxidul de azot provine din combustia biomasei si din imprastierea ingrasamintelor pe solurile cultivate.

– Clorofluorcarbonii provin din industria electronica si cosmetica si cea legata de producerea clorului.

– Ozonul din troposfera rezulta din procesele fotochimice ale oxizilor de azot cu hidrocarburile in atmosfera de joasa altitudine.

Daca emisia acestor gaze cu efect de sera progreseaza cu aceeasi viteza ca si pina acum, temperatura globului va creste cu 0,3sC pe deceniu si chiar la sfirsitul secolului 21 temperatura medie va creste cu 3sC. (Zaharia, 2005).

Dupa 1989, emisiile de gaze cu efect de sera au scazut datorita reducerii activitatii economice, dar si prin demararea unor programe de reducere a emisiilor. In 1997 la Kyoto in Japonia 161 de tari au finalizat un acord denumit „Protocolul de la Kyoto" care stabileste termenii si regulile de punere sub control a gazelor ce determina efectul de sera al Terrei. Romania a fost a 60-a tara care a semnat protocolul.

Comentarii