Cum e sa dai Bac-ul la 40 de ani

marți, 21 iunie 2011, 20:34
3 MIN
 Cum e sa dai Bac-ul la 40 de ani

Elevii de clasa a XII-a si a XIII-a au sustinut luni prima proba de evaluare a competentelor de comunicare intr-o limba de circulatie internationala studiata. Daca pentru liceeni subiectele nu au prezentat dificultati de intelegere, seralistilor li s-au parut "greute". Neavind suficient timp la dispozitie ca sa se pregateasca, unii au mizat pe noroc, in timp ce altii s-au folosit de cunostintele pe care le-au dobindit la serviciu.

"Prima proba, care a constat in ascultarea si intelegerea unui text, a fost mai usurica. Si la a doua proba a fost o parte mai usoara – unde am avut, de exemplu, de bifat «adevarat» sau «fals» la niste intrebari -, greuta fiind partea de scriere. Acolo am avut de explicat intr-un mesaj, care sa cuprinda intre 160 si 180 de cuvinte, cum intelegem noi mass-media, plus de scris un mesaj unui prieten despre o minivacanta", a spus o candidata in virsta de 30 de ani, care lucreaza la biblioteca de la Centrul Cultural Francez.

A urmat profilul Stiinte ale Naturii, in regim de "frecventa redusa", la Colegiul "Emil Racovita". "Nu am terminat scoala cind a trebuit si mi-a parut rau. Este cred singurul lucru pe care il regret. Am optat pentru «frecventa redusa» deoarece lucrez, am un copil si trebuie sa am grija si de mama care e bolnava", a explicat femeia.

Aceeasi proba de limba franceza a fost perceputa ca dificila de alte doua candidate, in virsta de 35, respectiv 45 de ani, care au urmat tot profilul Stiinte ale Naturii, in regim de "frecventa redusa". "Ne-am descurcat cit de cit. Am venit mai mult mizind pe noroc, pentru ca timp de invatat nu prea a fost: avem familie, copii, serviciu…", a spus candidata in virsta de 35 de ani, croitoreasa de profesie.

Vor sa obtina diploma de bacalaureat pentru a avea mai multe sanse pe piata muncii. "Nu mi-a cerut la serviciu diploma de bacalaureat, dar in decursul vietii m-am lovit intotdeauna de problema asta, cind am vrut sa ma angajez. «N-ai liceul, nu te putem angaja», mi se spunea. Din cauza asta m-am apucat de liceu, dar si pentru ca vreau mai mult de la mine. Am un baiat care a terminat Medicina si unul care a terminat Finante si Banci", a spus candidata in virsta de 45 de ani, care lucreaza ca barman la un popas.

Un alt candidat de 30 de ani, de loc din comuna Bivolari, a venit la proba de evaluare a competentelor de comunicare in limba engleza, pentru ca sa poata da probele scrise in toamna. "Prima proba a fost usoara, sa vedem la a doua cum o sa ma descurc. Am avut un pic emotii, nestiind in ce consta. Ca nivel, nu sunt chiar incepator. Prin programul HOPS, am fost plecat 5 luni si vreo doua saptamini in Anglia, unde am lucrat in agricultura. Acolo, data fiind natura ocupatiei, am invatat foarte bine sa numar, de exemplu", a spus George Rotariu, care a terminat 13 clase la acelasi profil (frecventa redusa).

Spera sa poata obtine diploma de bacalaureat, pentru a se putea inscrie la facultate. "Oriunde m-am dus sa ma angajez, m-au intrebat: «ce studii aveti?». Eu raspundeam ca doar 10 clase si imi spuneau ca m-ar fi angajat daca as fi avut liceul. Si am zis sa ma apuc de liceu. Cred ca am schimbat vreo 10 locuri de munca pina acum, in Constructii si in agricultura. Sper sa iau o nota cit de cit buna la bacalaureat, poate in timp o sa ma inscriu la facultate. As vrea la Medicina sau la Drept", a afirmat George Rotariu.

Comentarii