Inflatie de sefi de promotie in licee

duminică, 12 iunie 2011, 12:03
5 MIN
 Inflatie de sefi de promotie in licee

Generatia care a absolvit liceul in acest an pare sa fie una de exceptie. Statutul de sef de promotie, care era atribuit in urma cu 10-15 ani unui singur elev, cel mult la doi dintr-o unitate scolara, a ajuns sa fie cistigat si de cite 9 elevi. Situatia este inedita si constituie o premiera cel putin pentru Iasi. "Eu in Bucuresti nu am auzit sa fie mai multi elevi, la acelasi liceu, cu media generala 10. Au parinti in clasa politica locala? Sint olimpici? Cum sa fac deosebirea intre ei, daca sint toti de 10? Din punctul meu de vedere, daca un elev are 10 la toate materiile, inclusiv la sport, e neverosimil. Vor primi o diploma, ca de recompensa materiala nu se pune problema, care ii va face sa isi aminteasca cu placere de perioada liceului, si cam atit. Intrucit pe locurile fara taxa de la facultate intra si fara 10", a punctat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei pentru Educatie si Cercetare ("EduCer").

"Nu este vreo regula sau vreo restrictie legata de numarul de sefi de promotie dintr-o unitate scolara. Daca sint mai multi, e o realitate care nu poate fi negata. Ramine de vazut in timp daca aceste performante vor fi validate si in viata lor profesionala, de exemplu", a precizat Daniel Tomoni, sef al Biroului de Presa din cadrul Ministerului Educatiei.

Cum se explica rezultatele

Ioana Zamfir

Noua elevi au terminat Colegiul "Costache Negruzzi" ca sefi de promotie: Ioana Zamfir, Andreea Zoderu, Gabriela Andriescu, Andra Chiriac, Miruna Dobri, Luiza Baean, Laura Popa, Tudor Olariu si Flavia Carlescu. "Cei mai multi sint din doua clase foarte bune, a XII-a A si a XII-a B. Rezultatele se explica prin faptul ca sint foarte buni la stiinte, engleza, iar la disciplinele umaniste lucrurile au decurs de la sine. Au media 10 pentru clasele IX-XII, dar de-a lungul anilor de liceu au avut si performante la olimpiada, pe un anumit obiect", a precizat Camelia Gavrila, directoarea Colegiului "Negruzzi".

Numarul sefilor de promotie este surprinzator de mare si pentru ea. "In anii precedenti, s-a intimplat sa avem cite 2-3 sefi de promotie. E prima data insa cind avem 9. Daca va mai veni o generatie cu tot atitia sefi de promotie, va trebui sa punem o alta placa pentru a le inscriptiona numele. Au fost preocupati sa se pregateasca din timp pentru a fi acceptati la universitati bune din strainatate, eu asa imi explic", a adaugat Camelia Gavrila.

Dintre sefii de promotie de la "Negruzzi", cel mai merituos este Ioana Zamfir, olimpica internationala la chimie, care isi va continua studiile la Universitatea Yale. Luiza Baean a fost olimpica nationala la romana, Laura Popa – olimpica nationala si internationala la biologie, iar Tudor Olariu – olimpic national la matematica si fizica.

"E prima data"

La Colegiul National, 5 eleve sint sefe de promotie, 3 dintre acestea fiind din clasa a XII-a A: Adela Constantinescu (olimpica nationala si internationala la biologie), Maria Valcu (olimpica nationala la matematica) si Georgiana Radu. Celelalte doua, Roxana Humelnicu si Alexandra Zetu, sint din clasa a XII-a B, respectiv a XII-a C. "Nu am mai avut in nici un an atit de multi sefi de promotie. E prima data", a spus scurt Cristina Valcu, directoarea Colegiului National.

Roxana Humelnicu

Aproape toate au terminat cu 10 si gimnaziul. "Sint obsinuita cu 10 de mica. In clasele I-IV am avut numai Foarte Bine, iar gimnaziul l-am absolvit la Colegiul National tot cu media 10. Am avut insa si scapari, in sensul ca am mai luat si 9, media 10 nu inseamna perfect. In clasele IX-XI invatam in jur de 3 ore pe zi, in clasa a XII-a, fiind bacalaureatul, cite 4-5 ore. Foarte important e sa fii atent in clasa, iar eu am antrenamentul asta tot din clasele mici", a spus Roxana Humelnicu.

Roxana va urma facultatea in cadrul Universitatii din Essex, specializarea Marketing si Management. Georgiana Radu crede ca media generala 10 este o recompensa pentru faptul ca a invatat constant. "Nu este greu sa termini cu 10. Pur si simplu trebuie sa inveti constant, pentru ca media vine ca o consecinta. Nu am luat doar note de 10, am luat si 9, si chiar mai putin de 9", a spus ea.

In clasele IX-XI a alocat in medie 3 ore pe zi pentru studiu si nu a mers la olimpiade. "M-am axat doar pe ceea ce s-a cerut la scoala si pe teste. Nu am mers la olimpiade, ca sa mai am si timp liber. Am zis sa nu sacrific si acel putin timp liber care imi raminea", a explicat Georgiana. Inca nu s-a decis asupra facultatii la care va merge, dar prima varianta pe care o ia in calcul este una de business, in Germania, unde inscrierile se fac pina pe 15 iulie.

"Nu mai e loc de discutie"

La Colegiul "Emil Racovita", un singur elev, Adriana Cozma, este sef de promotie, de asemenea, cu media 10. "Nu imi amintesc sa mai fi fost sefi de promotie cu 10, macar o medie de 9 au avut pe parcursul liceului. Depinde foarte mult de nivelul de exigenta. Pentru noi, cele mai importante sint rezultatele de la bacalaureat, care reprezinta o evaluare externa. Anul trecut, 6 elevi de la «Racovita» au luat bacalaureatul cu 10, in conditiile in care au fost 24 in toata tara cu o astfel de reusita. Necunoscindu-i pe elevii care sint sefi de promotie la celelalte colegii, mi-e greu sa comentez. O stiu doar pe Adela Constantinescu, un copil exceptional, care a terminat la noi gimnaziul, de asemenea cu 10. Daca si ceilalti sint ca Adela, atunci e un lucru extraordinar", a precizat Seryl Talpalaru.

In opinia sefei ISJ, cu cit sint mai multi elevi care termina cu media generala 10, chiar in aceeasi institutie de invatamint, cu atit mai bine. "Nu as putea spune daca este o premiera pentru Iasi, fiindca nu stiu daca au mai fost sau nu situatii ca aceasta, dar cred ca, acolo unde avem 10 pe linie, nu mai e loc de discutie. Din punctul meu de vedere e imbucurator si mi-as dori sa avem cit mai multi copii la fel de buni. Cu cit mai multi, cu atit mai bine, nu?", a mentionat Liliana Romaniuc.

Comentarii