58 de grade Celsius la sol in Iasi

marți, 17 iulie 2007, 21:58
7 MIN
 58 de grade Celsius la sol in Iasi

Masinile cu tonaj mare nu au voie sa circule ziua pe drumurile nationale si pe o serie din cele judetene. S-au solicitat bani de la Guvern in vederea realizarii a 18 foraje de mare adincime pentru ca populatia din mediul rural sa nu ramina fara apa. Reporterii "Ziarului de Iasi" au masurat ieri temperatura in municipiu. La nivelul asfaltului, in jurul orei 15, termometrul a aratat o temperatura extrema, de 58,1 grade Celsius, in intersectia Podu Ros. Aproape peste tot termometrul a aratat peste 50 de grade Celsius, recordul fiind inregistrat pe capota unei masini: peste 65 de grade. Mai grav este ca prognozele meteo arata ca azi si miine va fi mai cald decit ieri, si ca astfel de temperaturi vor fi comune la Iasi pina la mijlocul lunii august.

Situatie de urgenta la Iasi. Autoritatile locale au demarat un plan de masuri pentru a evita problemele de sanatate cauzate de canicula. "Este o perioada foarte dificila. Avem mai multe numere de telefon la care pot fi sesizate situatiile deosebite. Acestea pot fi apelate de persoane bolnave, care se deplaseaza foarte greu. Este foarte important sa se ofere datele necesare pentru ca asistentii sociali sa ii identifice usor. Primarii pot folosi asistentii sociali si persoanele de la venitul minim garantat pentru a duce apa sau pentru a le cumpara alimente, pe banii persoanelor in cauza. Este foarte important sa nu iasa din locuinte", a declarat prefectul Nicusor Paduraru. El a mai spus ca iesenii care locuiesc in municipiu pot sesiza astfel de situatii la numarul de telefon gratuit 0800.800.931. Alte numere de telefon disponibile sint la Autoritatea de Sanatate Publica – 210.910, la Casa de Sanatate – 0800.800.983, la Primaria Pascani – 762.530, la Primaria Tirgu Frumos – 710.080, la Hirlau – 720.777 si la Podu Iloaiei – 740.646. "Am sunat la aceste numere de telefon si am gasit multe probleme. Ori nu sint inca valide, ori personalul nu stie ce sa faca. Sper ca aceste probleme se vor rezolva foarte repede", a adaugat Paduraru.

15 centre de prim ajutor in orase

In toate orasele din judet au fost amenajate puncte de prim ajutor. Iesenii au la dispozitie sapte astfel de centre. Patru dintre ele sint la centrele de cartier ale Primariei din Nicolina, Tatarasi, Pacurari si Alexandru. Alte trei au fost amenajate la Iulius Mall, Moldova Mall si Billa. Iesenii care au probleme de sanatate din cauza caniculei pot primi la la aceste centre primul ajutor, un loc de odihna intr-o incapere cu aer conditionat si apa rece. Astfel de centre exista si in Pascani, la Casa de Cultura, Grupul Scolar "Mihai Busuioc", Liceul CF Unirea si Scoala nr. 5. In Hirlau exista doua astfel de puncte, la Hotel "Raresoaia" si la piata agroalimentara, iar in Tirgu Frumos si Podu Iloaiei exista cite un centru la Spitalul Orasenesc, respectiv la Unitatea de asistenta medico-sociala. "Am trimis la Guvern, pentru finantare, 18 propuneri pentru foraje la mare adincime. Exista comune unde avem retea de apa, dar ea nu ajunge in toate localitatile", a adaugat Paduraru. Astfel, ar urma sa fie analizata posibilitatea de a se realiza foraje in comune precum Dumesti, Cucuteni, Movileni, Tatarusi, Costesti, Voinesti, Lespezi, Comarna sau Strunga. "Am trimis solicitare la Guvern si pentru alocarea de fonduri in vederea transportului furajelor. Avem probleme in Sinesti, Madirjac, chiar daca am obtinut avizul pentru pasunat in paduri. Exista mai multe localitati din Neamt, Suceava sau
Bistrita-Nasaud care ne dau fin, paie sau sint dispuse sa lase peste 100 de ha de teren sa fie cosite de noi, iar productia sa o luam gratis. Ne trebuie in jur de 30.000 – 40.000 lei pentru transport. Rog Consiliul Judetean sa puna la dispozitie aceste sume din fondul de rezerva sau de unde gasesc", a afirmat Paduraru.

Restrictii dure de circulatie

El a mai spus ca sint pregatite sapte cisterne pentru a transporta apa in judet, daca acest lucru va fi necesar. "In aceste zile vor continua actiunile de control ale OPC, ASP si DSV in piete si in locurile in care se comercializeaza produse ce pot fi afectate de temperaturile ridicate. Si Inspectoratul de Munca va verifica societatile comerciale pentru ca patronii sa respecte legislatia. Daca este cazul, sa se reduca programul de munca sau sa aiba grija de nevoile salariatilor", a completat Paduraru. Sefii judetului au luat ieri decizia de a interzice traficul auto de peste sapte tone si pe drumuri judetene. Astfel, orice autovehicul care are o masa totala de peste sapte tone nu poate circula intre orele 10 si 20 pe nici un drum national. Interdictia va expira pe data de 22 iulie. Limitari similare au fost introduse si de Serviciul Public de Administrare a Drumurilor Judetene. Astfel, tot pina pe 22 iulie va fi interzisa circulatia intre orele 10 si 20 pe DJ 207M de la DN 28 la Al.I.Cuza, DJ 208 de la DN 2 – Mircesti la limita judetului, DJ 246 Tibanesti – Dagita, DJ 247 Birnova – Dobrovat – Codaesti, DJ 247A Iasi – Birnova, DJ 248 Iasi – Grajduri – Scinteia, DJ 248A Iasi – Voinesti – Tibanesti, DJ 248D Paun – Tomesti – Holboca, DJ 249A Iasi – Holboca – Bosia, DJ 281 Podu Iloaiei – Belcesti – Cotnari, DJ 281A Hirlau – Deleni si DJ 282C de la DN 24C la Sipote.

36°C oficial la umbra si linga padure, 58 la strada, pe asfalt

Conform meteorologilor, in Iasi, temperatura a fost de 36 grade Celsius. Aceasta, masurata conform normelor specifice meteorologiei. "Temperatura exterioara se calculeaza la umbra, la o inaltime de 2 metri de suprafata terestra. Masuratorile se fac la statia meteo din zona Aeroportului. Toate statele din lume masoara temperatura in conditiile mentionate pentru a se putea mai apoi face diferite comparatii", a explicat Constantin Dracsineanu, directorul Centrului Regional Meteo "Moldova". Conditiile in care meteorologii apreciaza temperatura sint aproape ideale. Atit instalarea termometrului la umbra, cit si amplasarea acestuia in apropierea padurii Ciric si pe virful unui deal sint factori care contribuie la reducerea temperaturii inregistrate. Reporterii "Ziarului de Iasi" au verificat ieri care sint insa temperaturile reale suportate de ieseni in mijlocul orasului, pe strazile si trotuarele asfaltate. Pentru masuratori au fost alese citeva dintre zonele cele mai circulate din Iasi, cum ar fi Podu Ros, Hala Centrala si Copou. Pe teren, masuratorile facute de reporterii "Ziarului de Iasi" au scos la iveala valori mult mai ridicate ale temperaturii atmosferice fata de cea oficiala. Masuratorile au fost facute folosind un termometru digital, pentru mai multa precizie.
Cea mai mare valoare la nivelul asfaltului a fost inregistrata in intersectia din Podu Ros, unde termometrul a aratat 58,1 grade Celsius, la nivelul asfaltului, la ora 15:37. O alta temperatura extrema a fost inregistrata la nivelul capotei unui automobil parcat, respectiv 65,2 grade Celsius. In zona semaforului de la Hala Centrala, temperatura aratata la nivelul sinei de tramvai era de 50,8 grade Celsius. Nici chiar in Copou masuratorile facute in rondul din fata Parcului Expozitiei nu au inregistrat temperaturi mai scazute: 53,1 grade Celsius.
Iar ce a fost pina acum inca nu este nimic. Meteorologii au avertizat ca, de astazi si pina la sfirsitul saptaminii, valorile temperaturilor vor ajunge la aproape 40 de grade Celsius. "In zilele de joi si vineri ne asteptam la temperaturi cu valori cuprinse intre 37 si 39 grade Celsius. Pina duminica va fi in continuare cald. Temperaturile se vor mentine crescute si in timpul noptii. Este posibil ca acestea sa nu coboare sub 20 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca vorbim despre nopti tropicale", a mentionat Dracsineanu. Acesta a mai precizat ca, in cursul zilei de ieri, in jurul orei 14, indicele de temperatura si umiditate a atins pargul critic de 80 unitati. "Acest prag se atinge in cazul unor temperaturi mari, cum a fost cea de astazi, de 36 grade Celsius si a unei umiditati crescute. Acestea induc o stare de sufocare", a mai explicat Dracsineanu. In ceea ce priveste temperaturile inregistrate la nivelul asfaltului, Catalin Neculau, seful "Citadin", a precizat ca acestea nu conduc la aparitia unor probleme majore. "La 60 de grade Celsius, asfaltul se comporta bine. Problemele apar acolo unde fundatia nu este bine consolidata, iar stratul de asfalt este subtire. In astfel de cazuri apare fenomenul de valurire a asfaltului", a afirmat Neculau.

Iasul, la concurenta cu polii de caldura ai Terrei

Temperaturile inregistrate ieri la Iasi, de 39 grade Celsius la umbra, au fost printre cele mai mari din Romania si mai mari chiar decit in multe alte orase din Africa, Oceania sau Asia cunoscute ca locuri in care se inregistreaza temperaturi foarte ridicate. Potrivit site-ului specializat Accuweather.com, temperaturi mai mici ca la Iasi s-au inregistrat ieri in orase "fierbinti" precum Kinshasa (Zair) – 33 grade, Ndjamena (Ciad) – 34 grade, Bagdad (Irak) – 37 grade, Djibouti (la Marea Rosie) – 33 grade. Putin mai cald decit la Iasi a fost ieri in putine locuri de pe glob, locuri cunoscute ca fiind cele mai "fierbinti" de pe Terra, cum ar fi la Mecca – 40 grade, Kuweit – 42 grade sau Adrar (Algeria sahariana) – 43 grade.

Potrivit prestigioasei reviste "Science", Romania va deveni o tara caniculara in acest secol

Europa si America de Nord sint amenintate de valuri de caldura foarte mari, mai frecvente si mai lungi in urmatorii o suta de ani, se arata intr-un studiu recent publicat in revista americana "Science". Potrivit studiului, regiuni ca nord-vestul SUA, Franta, Germania si Balcanii (zona ce include si Romania) – se vor confrunta cu canicula prelungita, "ceea ce ar putea avea serioase efecte intrucit aceste zone nu sint azi adaptate corespunzator pentru a infrunta valurile de caldura". Repartitia geografica a viitoarelor valuri de caldura va fi insa legata direct de schimbarea climatica asociata cu sporirea cantitatii de gaz cu efect de sera.

Comentarii