„Am fost vindut ca sclav”

duminică, 03 septembrie 2006, 20:47
5 MIN
 „Am fost vindut ca sclav”

Zeci de oameni au ajuns sa fie vinduti precum vitele in obor. Oameni care visau la un loc de munca in strainatate bine platit au ajuns sclavii unor nemilosi patroni ucrainieni. Asa au patit mai multi barbati din comuna ieseana Madirjac, care au plecat in Cehia dupa ce au aflat de „oportunitate” chiar de la directorul scolii din comuna. Conditiile grele de munca, de cazare si fara sa primeasca bani pe ce munceau i-a facut pe unii sa fuga si sa ceara sprijin ambasadei. Ei dau vina pentru drama traita pe Vasile Pavel, directorul scolii Madirjac, dar si pe fiul acestuia si pe doi soferi, care ar fi primit cite 200 de euro pentru fiecare roman adus la munca. „Am mers in baza celor spuse de Vasile Pavel”, spune Cristinel Zorila, unul dintre cei care au avut noroc si au revenit acasa. Acesta insa se apara ca nu a stiut ce-i in Cehia si sustine ca nu a primit nici un ban din afacere. Disputa este arbitrata acum de procurori, intr-un imens dosar de „trafic de persoane”.
Raiul s-a transformat in iad
Cristinel Zorila este unul dintre cei care au sperat la o viata mai buna muncind in Cehia, dar a ajuns dator vindut in sat. A aflat despre locul de munca din Cehia de la directorul scolii din Madirjac, Vasile Pavel. I s-a promis mare cu sarea, dar a ajuns sa manince piine si sa faca blatul cu tramvaiul in Praga. „Am fost vindut ca sclav, ce mai!”, spune el. „Ne-au promis contracte de munca, salariu de 600 de euro pe luna, cazare, masa si transportul asigurat de la locul unde eram cazati la locul unde munceam. Nimic nu a fost adevarat. Ne-au dus pe toti opt cu doua masini mici, conduceau Cristi si Nicu (Cristian Ibanescu si Neculai Rusu – n.r.). Tot drumul au vorbit foarte frumos cu noi, s-au purtat foarte bine cu noi. Chiar m-am gindit ca, dupa comportament, nu sint niste simpli soferi”, povesteste Zorila drumul pina la Praga. Aici, raiul pe care il visau s-a transformat in iad. „Eram cinci barbati din satul Bojila si trei din Madirjac. Cind am ajuns acolo, ne-au despartit, iar cei din Madirjac inca sint acolo, nu se stie nimic de ei. Cind am ajuns in Cehia, ne-au dat pe mina unor ucraineni. Cind am ajuns la Praga, ne-au bagat pe toti cinci intr-un apartament cu trei paturi. Patronii ne-au luat pasapoartele. Am lucrat doar patru zile. In fiecare zi ne dadeau 100 de coroane, adica cam trei euro, cu care trebuia sa mincam, sa ne platim singuri transportul pina unde munceam si sa ne cumparam si apa, ca cea de la robinet nu era potabila”, a mai spus Cristinel Zorila.
Blatul pe tramvai ca sa aiba bani de mincare
Ca sa aiba bani de mincare, romanii economiseau bani facind blatul pe metrou si tramvai. Altii mincau piine cu corcoduse din parcuri. „Era 14 coroane un bilet de metrou, apoi trebuia sa mai mergem si cu tramvaiul, deci alte 14 coroane. Dus-intors, transportul costa 56 de coroane, si ramineam cu mai putin de 1,50 euro pentru apa si mincare, adica doar de o piine. Ca sa ne ramina mai mult, de mai multe ori am facut blatul pe tramvai. L-am intilnit intr-o zi pe unul din Madirjac, era intr-o statie de tramvai. L-am strigat si am vorbit cu el. Mi-a spus ca nu mincase de patru zile decit corcoduse si cirese din parcuri”. Pe linga ca erau infometati si nici nu aveau conditii de cazare, trebuiau sa lucreze in conditii extrem de periculoase. Asa s-au hotarit sa fuga la ambasada. „Lucram la niste santuri, sapam adinc, cu apa pina la genunchi, iar sub apa erau cabluri cu curent electric. Era greu, iar altii cu care am mai vorbit carau blocuri de beton, folosite la borduri, care cintareau 90 de kilograme. Patronii ne spuneau ca trebuie sa muncim mai mult. Ne amenintau. Ne spuneau ca au platit cite 200 de euro pentru noi si ca trebuie sa-si scoata banii. Ne-am hotarit sa fugim si ne-am dus la ambasada toti cei care eram din satul Bojila. Am cerut protectia ambasadei, iar cei de acolo ne-au ajutat cu telefoane acasa, de unde ni s-au trimis cite opt milioane de lei pentru drum. Rudele noastre au trebuit sa se imprumute prin sat ca nu aveau nici ei bani”, povesteste Cristinel Zorila.
Razbunare?
Acesta spune ca directorul scolii s-a razbunat pe el si l-a facut sa-si de demisia de la scoala, unde lucra ca ingrijitor. „Acum muncesc pe-acasa, ca trebuie sa-mi platesc datoriile. Nici serviciu nu mai am. Lucram ca ingrijitor la scoala, unde e Vasile Pavel director, dar cind am venit din Cehia m-a pus sa-mi dau demisia. Mi-a zis ca, pentru ca am lipsit de la serviciu cit am fost in Cehia, trebuie sa ma dea afara, asa ca mai bine sa-mi dau eu demisia. Si doar el mi-a zis ca pot sa plec in perioada de vara, ca rezolva el cu concediul, apoi imi da concediu fara plata. De fapt, a vrut sa se razbune pe mine ca m-am dus la Politie si le-am spus prin ce am trecut”, a mai zis Cristinel Zorila.
Directorul sustine ca e nevinovat
Directorul scolii din Madirjac sustine ca a intrat in incurcatura din greseala. Vasile Pavel spune ca nu a facut altceva decit sa anunte oamenii despre locurile de munca din Cehia. „Eu stiam de la fiul meu, Lucian, ca treaba este serioasa. Au mai dus oameni in Cehia. M-a intrebat Lucian daca nu sint prin Madirjac niste baieti care vor sa lucreze in Cehia. Eu am gasit pe cei opt si i-am pus in legatura cu soferii. Nu i-am lamurit eu, nu i-am dus eu. Eu atit am facut. Am lansat vorba ca se pleaca in Cehia la munca. N-am stiut ce e acolo”, ne-a declarat Vasile Pavel. Acesta spune ca a vrut sa le faca un bine oamenilor, mai ales ca multe persoane din comuna lucreaza in strainatate. „Jumatate dintre sateni sint la munca in Spania, Italia, Portugalia si le merge bine, fac bani. De unde sa stiu eu ca cei din Cehia nu se vor tine de cuvint?”, a explicat directorul scolii. Legat de fostul ingrijitor al scolii din satul Bojila, acesta a spus ca era un lenes si nu venea la serviciu. „Pe Zorila trebuia sa-l dau afara, dar el si-a dat seama ca nu mai poate continua la scoala si si-a dat el demisia. El are inca de la inceputul anului abateri, pentru care a primit «mustrare», «avertisment» si reducerea salariului, pentru ca nu isi facea treaba si lipsea de la scoala. Iar cind l-am sanctionat nu era nici vorba de Cehia”, il contrazice Pavel pe Cristinel Zorila.
Ancheta la DIICOT
Mai multe persoane care s-au intors acasa din Cehia au depus plingeri la Politie. Cazul a fost preluat de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Iasi (DIICOT). Magistratii au operat deja trei arestari in acest caz, cei doi soferi, Cristian Ibanescu si Neculai Rusu, si capul retelei, fostul politist iesean Dumitru Strachina, fiind incatusati. Directorul scolii din Madirjac, Vasile Pavel, si Lucian, fiul acestuia, au primit interdictii de a parasi tara. Si la Suceava exista un dosar asemanator, acolo fiind arestat initial Dumitru Strachina.

Comentarii