„Amazoanele” politicii iesene

duminică, 07 septembrie 2008, 19:34
7 MIN
 „Amazoanele” politicii iesene

Putine sint "amazoanele" din politica ieseana. In majoritate, femeile care si-au cautat drum in politica sint deja realizate, cu o stare materiala care le asigura independenta. Pentru unele, functia ocupata acum in Consiliul Local sau in cel judetean este doar o cale de a ajunge mai sus, in Parlament. "Ziarul de Iasi" va prezinta astazi noua "garnitura" de femei-politician, care incearca sa-si faca loc printre barbati.

Rampa de lansare pentru Parlament

"Daca ai ceva de spus si vrei sa fii ascultat, trebuie s-o faci intr-un cadru organizat". Asa isi motiveaza pasul facut spre politica Narciza Nedelcu, proaspat consilier judetean PD-L. A intrat in partidul lui Traian Basescu in 2005, pentru ca i s-a parut o formatiune "de centru, fara excese de stinga sau de dreapta".

Este casatorita, sotul fiind si el membru PD-L, si are un baiat, student la Drept. Conduce compania Mobilplast, iar in partid este cunoscuta ca o apropiata a senatorului Dan Carlan. Calitatile de bun organizator dar si sponsorizarile importante directionate catre PD-L Iasi au trasformat-o pe Nedelcu intr-un membru "cu nume" in filiala. Respectul cistigat are insa si o alta explicatie, crede Narciza Nedelcu.

"In PD-L, femeile nu sint discriminate de barbati. Mai degraba unele doamne inclina spre misoginism si nu-si doresc sa fie conduse de alte doamne", sustine consilierul PD-L.

Fire ambitioasa, Nedelcu vrea sa lase liber din toamna scaunul de consilier, urmind sa candideze pentru un post de deputat, in judet. Dintre femeile politician, consilierul PD-L o apreciaza in mod special pe Elena Udrea, iar din Iasi pe Mihaela Popa si Camelia Gavrila. Ca activitate in CJ, Nedelcu s-a facut remarcata prin initiativa de a acorda audiente iesenilor din comune.

Acum are insa un alt proiect pe care vrea sa-l propuna forului de la Casa Patrata. "Vreau ca CJ sa cumpere cite un ghiozdan pentru fiecare copil din judet care intra in clasa I. Sa nu facem diferente in functie de veniturile familiei. Copiii trebuie sa fie egali in prima zi de scoala", spune doamna din PD-L.

Astrologa din CJ

Simona Adonicioaiei, consilier judetean PSD, nu este la prima experienta in administratia locala. De profesie inspector in resurse umane, ea a detinut in perioada 2004-2008 un mandat de consilier local in comuna Rediu.

Spune ca a intrat in politica pentru ca-si dorea sa se implice in comunitatea din care face parte. Cu timpul, a devenit o pasiune, astfel ca s-a decis sa devina studenta la stiinte politice. Ii place sa navigheze pe Internet, creindu-si o pagina personala pe site-ul Netlog.

In afara de politica, Simona Adonicioaiei este interesata de astrologie. Se bucura ca face parte din comisia pentru protectie sociala a CJ si spune ca s-a implicat activ in ajutorarea sinistratilor indundatiilor din judetul Iasi. "Am distribuit impreuna cu alti colegi din PSD alimente de prim ajutor oamenilor din Rachiteni si am asigurat o vacanta la Iezareni pentru zece copii din comuna", spune mindra consilierul PSD.

Dintre reprezentantele sexului frumos care au reusit in politica o admira in mod special pe Ecaterina Andronescu, pentru "verticalitate si bun-simt".

Balanovici, pasionata de goblenuri

Camelia Gavrila "pentru matematica limbii romane" si Mihaela Popa "pentru perseverenta": acestea reprezinta modelul de urmat in politica pentru Laura Balanovici, actual consilier local PD-L. S-a nascut la Bacau, dar s-a stabilit in "dulcele tirg" dupa ce a absovit Facultatea de Hidrotehnica la Iasi.

Ulterior, a terminat cursurile Facultatii de Drept la Universitatea "Mihail Kogalniceanu", iar in prezent este studenta in anul I la Facultatea de Arte Plastice si Design din cadrul Universitatii "George Enescu".

"Teoretic, am intrat in politica in anul 1997, cind m-am inscris in PD. Practic, mai tirziu, cind am inceput sa activez efectiv si cind am inceput sa-mi asum public optiunea politica si sa cunosc repercusiunile acestei asumari", spune Laura Balanovici.

Este casatorita si are doi copii, de 2, respectiv 8 ani. Isi imparte ziua intre familie, politica si afaceri, fiind director regional al companiei de publicitate "News Outdoor Romania". Spune totusi ca isi gaseste timp si pentru hobby-urile sale: goblenul si ceramica. Nu neaga existenta misoginismului in politica, dar sustine ca nu a simtit aceasta atitudine in rindul "domnilor" din PD-L.

"Pentru mine, misoginism politic insemna sa lipsesti un an intreg din viata publica a orasului si sa apari in zonele pietonale pe 8 martie, impartind flori, in stinga si-n dreapta, doamnelor, urmind ca apoi, un alt an, sa uiti de ele", explica Laura Balanovici, ferindu-se sa spuna la ce personalitate facea aluzie.

Consilierul PD-L intentioneaza sa propuna in CL mai multe proiecte care se adreseze exclusiv femeilor, precum "formarea profesionala a tinerelor" sau "informarea mamelor rome asupra beneficiilor pe care le poate aduce educatia".

"Cei mai implicati in proiectele Iasului sint veneticii"

Aurora Matei si-a inceput cariera politica in anii ’90 la Partidului Ecologist, avind trecut in CV si o candidatura la functia de primar sub stema "bradului". In 2004 l-a cunoscut pe Dan Carlan, prin intermediul sotului – fost jurnalist – si a trecut in tabara democratilor.

De profesie inginer chimist, Aurora Matei a ramas totusi fidela primei sale pasiuni, ecologia, conducind in prezent Asociatia pentru Ecologie si Dezvoltare Durabila Iasi. De asemenea, este manager si actionar la o firma de consultanta, iar din iunie consilier judetean PD-L.

S-a nascut in Fagaras, dar se considera "mai ieseanca" decit multi nascuti in "dulcele tirg". "Am observat ca cei mai implicati in proiectele Iasului, cei care vor sa faca mai mult pentru oras, sint veneticii, si nu iesenii get-beget", afirma Aurora Matei. Spera sa-si duca la indeplinire initiativele din CJ, precizind ca nu este interesata in viitor de o candidatura la Parlament. "Nu stiu sa fiu obedienta si nu am vicii", explica de ce se considera "incompatibila" cu functia de parlamentar.

Crede ca femeile din politica nu sint privite cu ochi buni de unii colegi, dar mentioneaza ca vina este impartita. "Exista femei care avanseaza rapid in politica prin «alte moduri»", spune consilierul PD-L, fara a intra in detalii.

Nepoata fostului sef al SRI, consilier local

Tot la primul mandat de consilier judetean se afla si Magdalena Lupu, aleasa pe lista PNL. A intrat in politica la inceputul anilor 2000. "Mi-am pus aceleasi intrebari ca multi altii. Daca nu noi, atunci cine; daca nu acum, atunci cind?", povesteste Magdalena Lupu.

Este de profesie jurist, lucreaza ca bibliotecara la BCU si in paralel administreaza o firma privata. Crede ca in politica romaneasca exista misogini "cu duiumul" si ca femeile care au razbit au facut-o pe cont propriu, "probindu-si valoarea si competenta". Isi imparte cu greu timpul intre familie, politica si locul de munca.

"Incerc sa vislesc dintr-o parte in alta, astfel incit pe unii sa nu-i supar, iar pe altii sa-i multumesc", marturiseste Magdalena Lupu. Nu a dorit sa ne spuna ce doamne din politica admira, precizind ca "despre femei e normal sa vorbesti doar in prezenta lor".

Desi este cea mai tinara reprezentanta a sexului frumos din CL, Ioana Timofte are si trecutul cel mai controversat. Nepoata a fostului sef al SRI Radu Timofte, actualul consilier local PSD s-a apucat de afaceri cind avea doar 21 de ani. Patru ani mai tirziu a intrat in atentia procurorilor DNA, existind indicii pentru anchetatori ca firma pe care o patrona, "Computer House", ar fi prejudiciat cu 4 miliarde de lei  SC Constructii Feroviare Moldova.

La inceputul acestui an si-a facut brusc reaparitia in prim-planul vietii publice, incercindu-si norocul in politica Voci din filiala spun ca a ajuns consilier local dupa ce a primit sprijinul "ferm" al liderului PSD Iasi, Gheorghe Nichita. Absolventa de Drept, Ioana Timofte isi imparte ziua intre CL, Universitatea "Al.I. Cuza", unde preda Relatii internationale, si avocatura. O mare parte a timpului o rezerva insa afacerilor, fiind director de vinzari la SC Casa Tudor SRL si detinind propria firma, SC CH Investments SRL. Ioana Timofte nu a putut fi contactata telefonic.

Averile femeilor-politician din Iasi

"Cautam femei cu o situatie financiara peste medie, obisnuite cu functiile de conducere si dornice sa-si faca o cariera in politica". Asa ar suna astazi anuntul unui partid care intentioneaza sa promoveze in politica reprezentante ale sexului frumos. O demonstreaza declaratiile de avere ale celor sase doamne.

Narciza Nedelcu detine doua terenuri agricole cu o valoare impozabila totala de peste 180.000 lei si alte trei terenuri in intravilan estimate in total la 15.000 lei. La acestea se adauga o casa in Iasi, in valoare de 135.000 lei, si una in comuna Miroslava, construita dupa o investitie de 180.000 lei. Nedelcu este actionar majoritar la Mobilplast, partile sale sociale fiind estimate la 173.000 lei.

Colega sa de partid Aurora Matei detine in coproprietate un teren agricol in judetul Brasov, in valoare de 145.000 lei, dar si doua terenuri intravilan in comuna Birnova, cu o valoare impozabila totala de 26.000 lei. In aceeasi comuna, Aurora Matei este proprietara unei case de 143.000 lei. Pentru functia de manager al firmei Europroject Consulting, consilierul PD-L ridica anual un salariu de aproximativ 22.000 lei.

Laura Balanovici, consilier local PDL, este proprietara unei vile estimate la 343.000 lei, dar si a unui apartament in Iasi. Conduce un VW Golf fabricat in 2003 si detine actiuni la mai multe fonduri de investitii si la trei companii private. Veniturile ca director regional al companiei "News Outdoor Romania" se ridica la peste 45.000 lei anual. Simona Adonicioaiei a cumparat in 2008 un teren agricol de 100 hectare, estimat la 450.000 euro. Locuieste in satul Rediu, intr-o casa cu o valoare impozabila de 150.000 euro. Are deschis un cont la ING Bank de 50.000 lei si se lauda cu cele doua masini ale sale, Toyota si Matiz.

Consilierul judetean PNL Magdalena Lupu a mostenit doua terenuri agricole in comunele Ruginoasa, respectiv Mosna. Locuieste in Iasi, intr-un apartament cu o valoare impozabila de 74.000 lei. Are in proprietate doua Dacii 1310, cumparate inainte de 1989, si o Dacia Logan, achizitionata in 2006.

Potrivit declaratiei de avere, consilierul local PSD Ioana Timofte cistiga anual ca director de vinzari peste 67.000 lei, la acesti bani adaugindu-se sume mai modeste din activitatea de avocat si asistent universitar. Nepoata fostului sef SRI nu si-a investit banii cistigati in proprietati imobiliare, ci in bijuterii cu pietre pretioase, cu o valoare estimata la 20.000 euro.

Comentarii