Fuga de consiliul local

duminică, 13 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Fuga de consiliul local

Aproape o treime din consilierii municipali din Bacau vor trebui curind sa aleaga intre aceasta functie si calitatea de functionari publici, de membri ai unor consilii de administratie in societati de stat sau de directori ai unor regii cu capital de stat. Din discutiile purtate cu citiva dintre cei vizati de noile predederi ale legii administratiei publice locale rezulta ca marea lor majoritate prefera posturile executive pe care le detin si renunta la cele deliberative, din cadrul consiliului local.
Potrivit noii legi a administratiei publice locale, care va intra in vigoare de la 23 mai, cele doua situatii sint incompatibile. Este cazul a noua membri ai Consiliului Local: viceprimarii PDSR Laurian Lucas si Dragos Benea, Livia Sibisteanu (PDSR, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean), Marin Bustuc (PDSR, director-adjunct al Directiei de Sanatate Publica), Neculai Sutu (PDSR, director al Societatii de Transport Public si presedintele CA al societatii), Lucian Sova (PDSR, seful directiei Autoritatea Rutiera din MLPTL), Cornel Bogdan (PDSR, seful directiei Zone Libere din MLPTL), Doina Melinte (PD, director al Directiei Judetene de Tineret si Sport), Ioan Enasoae (PRM, sef compartiment la Inspectoratul Teritorial pentru Munca).
Doina Melinte renunta la Consiliul Local
Dintre ei, cei mai multi s-au exprimat ferm ca vor alege, fara sa stea pe ginduri, functia publica, mai ales din motive financiare. Doina Melinte a mai avut anul trecut o tentativa de a renunta la functia de consilier, intrucit primise o adresa de la Ministerul Tineretului si Sporturilor prin care i se cerea demisia, dupa ce a dat examen de atestare pe postul de la directie. "Daca voi fi pusa sa aleg, voi renunta la functia de consilier local", ne-a declarat Doina Melinte, adaugind ca ii este destul de greu sa ia o asemenea decizie, tinind cont de faptul ca in CL a fost aleasa de electorat. Totusi, fosta atleta de renume mondial crede ca este mult mai utila la DJTS, unde a capatat o experienta de cinci ani.
Neculai Sutu a refuzat sa precizeze acum care va fi alegerea sa. Directorul STP spune ca se va hotari atunci cind Consiliul Local i-o va cere. Inspectorul general-adjunct Livia Sibisteanu crede ca totusi Legea administratiei publice nu este valabila si pentru cadrele didactice, lucru lamurit de ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu. "Nu exista incompatibilitate intre functia de consilier si cea de inspector scolar, pentru ca aceasta din urma nu mai este considerata functie publica, a spus inspectorul Sibisteanu. In al doilea rind, eu sint numita acum cu delegatie si nu exista functionar public cu delegatie". Cit il priveste pe Enasoae, sefa acestuia de partid, Angela Bogea, a declarat ca exista o prevedere in Legea privind statutul functionarului public in care acesta si-ar putea pastra si locul de munca, dar si functia de consilier.
Un caz fericit: Marin Bustuc
Singurul caz fericit dintre cei pusi sa aleaga intre functie si scaunul din Consiliul Local este cel al doctorului Marin Bustuc, devenit, din luna februarie a acestui an, si director adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP). Doctorul Bustuc a avut surpriza sa afle ca salvarea dilemei sale vine din partea Ministerului Sanatatii: "Am primit o adresa de la minister in care se spune ca din legea functionarilor publici a fost scoasa meseria de medic, chiar daca acesta ocupa o functie de conducere. In baza acestei modificari eu nu mai sint in situatia de a alege. Am depus adresa de la minister la Primarie si astept raspunsul secretarului Popa", declara dr. Bustuc.
In ipoteza ca va fi nevoit totusi sa aleaga intre cele doua functii, directorul adjunct DSP nu s-a hotarit la care din posturi sa renunte. Directoarea generala a DSP, Cornelia Cojocaru, spune ca pina la aceasta ora nu s-a gindit la un posibil inlocuitor al doctorului Bustuc. "Nu am acum un posibil candidat pentru ca, daca dr. Bustuc va alege varianta Consiliului Local, voi incerca sa-i schimb optiunea. Echipa DSP abia s-a inchegat si nu trebuie sa se destrame", a declarat ea.
In situatia de a alege sint si cei doi viceprimari ai municipiului Bacau, Laurian Lucas si Dragos benea. Ambii ne-au declarat ca isi vor pastra functiile de viceprimari si vor renunta la calitatea de consilieri locali.
De pe 23 mai, data intrarii in vigoare a legii, alesii locali au la dispozitie zece zile pentru a alege una din variante. Daca vor renunta la Consiliul Local, cei sapte vor lasa locul supleantilor de pe listele partidelor lor. (Elena SOLOMON, Simona POPA, Cezara DUTA)

Comentarii