Inundatiile au lovit din nou judetul

luni, 19 august 2002, 23:00
4 MIN
 Inundatiile au lovit din nou judetul

Cind vremea parea sa se mai domoleasca, ploile si-au facut din nou simtita prezenta. Dupa o noapte de ploaie neintrerupta, fulgere si furtuna, viiturile au lovit cu si mai mare putere si au distrus zeci de gospodarii.
Toata suflarea satului Siret din comuna Saucesti a fost ridicata ieri noapte in picioare de alarma data de clopotul bisericii din localitate. "Am stat in alerta inca de vineri. Viitura a distrus deja aproape trei sute de hectare de teren arabil si mai bine de o suta de hectare de pasune comunala. Ieri noapte, insa, digurile ridicate pe malul Siretului erau in pericol sa cada. Dupa ce au batut clopotele, mai bine de doua sute de oameni din sat au iesit sa intareasca digurile de pe maluirile riului", ne-a povestit Valetin Manea, secretarul comunei Saucesti. Lanuri intregi de porumb au fost inghitite metru cu metru de furia apelor. In disperare, oamenii au inceput sa taie cocenii pentru a mai recupera cite ceva din calea viiturii.
Spre dimineata, apa ajunsese la doar citiva metri de casa unui cetatean, Vasile Grigoras, iar oamenii stateau cu bagajele pregatite linga usa pentru a parasi casa, in caz de nevoie. "Nimeni de la Ocolul Silvic nu s-a gindit la caprioarele care traiesc in rezervatia de linga localitatea Siret. Au luat oamenii pe brate citiva din puii de caprioara si i-au dus la adapost, in curtea Primariei. A ramas cineva sa aiba grija de ei si sa le dea sa manince cu biberonul. Daca se vor intrema, dupa ce va trece pericolul, le vom da drumul din nou in padure", a mai povestit Valentin Manea. Pina ieri la prinz, alte cinci case din satul Serbesti erau in pericol din cauza eroziunii pe o portiune de o jumatate de kilometru a malui drept al riului Siret.
Drama oamenilor din comuna Saucesti nu a fost singulara. Sute de hectare de teren agricol din tot judetul au fost maturate de ape, zeci de gospodarii inundate, doua diguri distruse pe o lungime de citeva sute de metri reprezinta doar o parte din efectele propagarii undei de viitura pe riul Siret. Depasirea cotelor de inundatii a distrus in totalitate 45 de hectare de teren in comuna Damienesti si alte 235 de hectare in comuna Filipesti. In comuna Tamasi, mai bine de jumatate din productia agricola de pe 316 hectare de teren a fost distrusa, iar in satul Furnicari 12 case au fost inundate. Au mai fost afectate 35 de hectare din comuna Valea Seaca, 60 de hectare in comuna Letea Veche, 150 de hectare in comuna Buhoci. In comuna Ghimes, digul de pe malul sting al riului Trotus a fost afectat pe o lungime de aproape o jumatate de kilometru. Tot pe o portiune de aproximativ patru sute de metri a fost distrus si digul de pe malul drept al riului Siret, in aval de Uzina Hidroenergetica Galbeni. In satul Prajesti din comuna Faraoani alte 40 de hectare de porumb au fost inundate, iar la Dragesti in comuna Damienesti, zece hectare de teren agricol se afla acum sub ape. Albia pirului Tazlaul Sarat a ajuns pina la fundatia podului care face legatura intre Moinesti si Zemes, fapt care a determinat intreruperea ciculatiei in zona a autovehiculelor cu o greutate mai mare de cinci tone.
Urmare a celor intimplate in week-end-ul trecut, conducerea Prefecturii s-a intilnit cu reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor, pentru a vedea in ce masura se pot demara in cel mai scurt timp lucrari pentru amenajari hidrografice de anvergura. Subprefectul Gabriel Vlase a tinut sa precizeze ca aceste lucrari ar avea efecte benefice pe termen lung, iar varianta cea mai la indemina pentru atragerea de fonduri ar fi promovarea unor proiecte impreuna cu Inspectoratul de Protectia Mediului. Gabriel Vlase a dat exemplu riul Siret si Bistrita, care, cel putin pina acum, nu a creat probleme serioase in ce priveste inundatii, decit cu mici exceptii.
In ce priveste proiectele de hotarire de Guvern trimise de Prefectura pentru refacerea drumurilor, podurilor si podetelor distruse, subprefectul a refuzat sa comenteze cum si daca vor veni bani de la Bucuresti. Mai mult, Vlase a spus ca a aflat neoficial cam ce suma va fi alocata judetului nostru, insa a preferat sa nu vorbeasca despre acest subiect pina ce nu va aparea informatia in Monitorul Oficial. Un lucru este cert: conducerea Prefecturii a fost rugata de la Ministerul Administratiei Publice sa trimita o lista a prioritatilor vizavi de cele sase proiecte trimise, iar primul a fost trecut podul de la Bolovanis, care s-a prabusit in urma inundatiilor. Pentru refacerea lui s-au cerut zece miliarde de lei. Gabriel Vlase a spus ca banii vor veni in transe si a lasat sa se inteleaga ca suma aprobata de Guvern nu este mai mare decit s-a solicitat pentru podul de la Rachitis. Nu trebuie uitat insa ca valoarea pierderilor in judetul Bacau, pina la mijlocul saptaminii trecute, era de 75 de miliarde de lei. (E. Solomon, Fl. Craciun, E. ADAM)

Comentarii