Peste 40.000 de bacauani nu si-au ridicat carnetele de asigurat

joi, 10 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Peste 40.000 de bacauani nu si-au ridicat carnetele de asigurat

Campania de distribuire a carnetelor de asigurat, demarata de Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) inca de anul trecut, a ajuns in linie dreapta. Din cei peste 562.000 de bacauani care se afla pe lista unui medic de familie, 521.000 de persoane si-au primit carnetele de asigurat, iar restul vor intra in posesia acestor acte in urmatoarele zile. "40.000 de bacauani nu aveau carnete de asigurat pentru ca s-au inscris mai tirziu pe lista unui medic de familie. Am comandat Casei Nationale tiparirea formularelor lipsa si acestea au ajuns deja la Bacau. Ele sint deja personalizate si impartite medicilor, care la rindul lor le vor distribui pacientilor", a declarat Dan Stoica, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al CJAS.
Conducerea Casei de Asigurari spune ca procesul de distribuire a carnetelor de asigurat trebuie sa se termine pina la 1 iunie doar pentru asiguratii care sint de mult inscrisi pe lista medicilor de familie. "Procesul de distribuire a carnetelor nu se va termina niciodata, pentru ca populatia judetului nu este niciodata aceeasi, iar fluctuatiile influenteaza si activitatea noastra", a adaugat Stoica. Tiparirea si distribuirea vignetelor vor ridica probleme si mai mari decit cea a carnetelor de asigurat. Vignetele sint timbre personalizate pentru fiecare asigurat in parte, pe care, lunar, CJAS trebuie sa le tipareasca si sa le distribuie societatilor care-si platesc contributia la fondul de sanatate. In acest moment, CJAS nu a distribuit nici o vigneta, singura modalitate de legitimare a asiguratului in cabinetul unui medic fiind carnetul de asigurat nevizat.
In momentul in care distribuirea carnetelor si vignetelor se va incheia, bacauanii care vor solicita servicii medicale fara sa aiba aceste acte vor fi nevoiti sa-si plateasca din propriul buzunar consultatia si tratamentul. "Casa Nationala a incercat sa gaseasca o solutie de compromis pentru marii datornici. Daca pe luna in curs, firma vireaza integral banii la fondul de sanatate pentru toti angajatii, in acea luna salariatii beneficiaza de asistenta medicala gratuita, fara sa se tina cont ca societatea are in spate restante de zeci de miliarde de lei", spune Stoica. Pina in acest moment, la spitalele din judetul Bacau nu s-a inregistrat nici un refuz de internare a vreunui pacient care era salariat al unei firme datoare la fondul de sanatate, pentru ca acestia ajung la spital in stare grava, cind sint considerati urgente. Potrivit legii asigurarilor de sanatate, urgentele, chiar si in cazul unor persoane care nu sint asigurate, se trateaza gratuit. (Cezara DUTA)

Comentarii