Piratii telefoanele mobile

sâmbătă, 25 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Piratii telefoanele mobile

"Alo! Buna ziua! Sintem de la compania X si facem o verificare a sistemelor de operare. Va rugam sa formati pe telefonul dumneavoastra mobil 09 diez". Daca primiti un astfel de apel, mai bine inchideti imediat telefonul. Mai multi bacauani au primit in ultima saptamina mesaje si, cei care nu au avut ce face si au respectat instructiunile vor avea o mare surpriza in momentul in care vor primi factura telefonica. Si asta pentru ca formarea codului respectiv pe tastatura telefonului mobil nu face altceva decit sa transfere codurile cartelei SIM in baza de date a celor care suna. Acestia dispun de aparatura performanta care le permite sa faca un duplicat al cartelei telefonice, cu care vor putea vorbi in voie fara sa plateasca nici un leu pentru ca valoarea convorbirilor va fi inregistrata in contul adevaratului proprietar al cartelei.
Dealerii bacauani de telefoane mobile spun ca au auzit de acest gen de piratare a cartelelor, dar ca nici un abonat nu s-a prezentat la ei pentru a se plinge ca a format codul. Cert este ca de abia peste citeva saptamini, la scadenta facturilor, se va sti cu exactitate, cam citi bacauani au fost pacaliti.
O alta modalitate prin care "piratii" telefoanelor mobile reusesc sa fraiereasca lumea o reprezinta oferirea de cadouri sau premii celor care vor suna la un numar de telefon, la prima vedere, din Bucuresti. Cel mai simplu, o persoana este apelata si rugata sa sune la un numar de forma 01.41.46.51.14. Aparent un numar de Bucuresti, apelul va ajunge in Statele Unite, unde va fi taxat suplimentar. Purtatorul de cuvint al RomTelecom Bacau, Mihaela Vizuroiu , ne-a declarat ca numarul respectiv nu este din Romania, ci poate fi din Statele Unite, SUA avind prefixul international 01. Cel mai probabil in acest caz este vorba de un numar al unui serviciu cu valoare adaugata. Pe Internet exista posibilitatea semnarii unui contract de publicitate on-line intre orice persoana din Romania si un astfel de serviciu din Statele Unite. In momentul in care se semneaza un astfel de contract, furnizorul de servicii aloca un numar de telefon pe care romanul care vrea sa traga tepe trebuie sa-l promoveze. De cele mai multe ori, teparii prefera sa trimita mesaje pe telefoanele mobile, in speranta ca cineva va musca momeala. Comisionul in acest caz este de 31 de centi pentru fiecare minut vorbit la numarul respectiv, comision care intra in buzunarul celui care reuseste sa-i fraiereasca pe altii. ( Nicoleta VARTIC, Razvan BIBIRE )

Comentarii